Избрани Новини

Банско се включва в инициативата "Европейски дни на наследството”

Официалните събития по отбелязването им ще се проведат от 15 до 18 септември

През последните две десетилетия инициативата “Европейските дни на наследството” се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година културните институти отварят вратите си за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в съвремието.

Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, подкрепена съвместно от Съвета на Европа и от Европейската комисия, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.

През 2016 година в България за пореден път ще се проведат Европейските дни на наследството под егидата на Министерството на културата. Официалните събития по отбелязването им ще се проведат от 15 до 18 септември с национална тема “Културното наследство в информационното общество”.

Община Банско ще се включи в инициативата, като посвети събития от богатия културен календар на общината. Програмата включва демонстрация на бански занаяти и изложба живопис и фотография “Пирин, Банско и банскалии” в Посетителски информационен център. В Дома на изкуствата ще бъдат представени изложбите “Ние сме били деца” - изложба на играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на IX и началото на ХХ век, “Писателите като хлапета”- изложба на постери и “Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия”, включваща оригинални кукерски маски и костюми. На централен площад “Никола Вапцаров” ще се проведе второто издание на фестивала на балканската музика “Бохеми”. В  читалище “Никола Вапцаров” ще бъдат представени музикално-поетичната композиция “Обич”  по повод 130 години от рождението на Дора Габе и концерт на фолклорна група “Банска младост”, посветен на празника на Банско.

В периода на официалното провеждане на Европейските дни на наследството, от 15 до 18 септември, жителите и гостите на града ще имат свободен достъп /без заплащане на входни такси/ до всички музеи, част от Музеен комплекс - Банско.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов