Избрани Новини

Кюстендилски туристи се включиха в традиционното изкачване на Черни връх

В похода се включи най-възрастната туристка Малинка Якимова от Кюстендил – на 87 години

Представители на ТД „Осогово" в Кюстендил участваха в традиционното изкачване на Черни връх - 2290 м (Витоша), за да отбележат 121 години организиран туризъм в България.
Стотици туристи и тази година верни на традицията изкачиха Черни връх. Половината група от кюстендилската група избра живописния маршрут от хижа "Селимица". На юг белеят върховете на Рила, малко по-вдясно са далечните очертания на Осогово, а напред е Коневската планина, на билото на която се виждат очертанията на телевизионната кула. Още по-надясно, на северозапад, при ясно време се виждат Руй планина и целият район на Краището. Долу, в подножието на Витоша, на запад, блести огледалната повърхност на яз. „Студена”, а малко по-нататък са очертанията на ниското Голо бърдо. От тази височина добре се открояват трите рида, които се спускат от билото на Витоша към с. Кладница. Денивилацията, която се преодолява за 4 часа, е 1000 м, на чудесните гледки си заслужават всички усилия.
В похода до върха тази година се включи най-възрастната туристка. Малинка Якимова от Кюстендил – на 87 години, изкачи без никакво усилие върха и се включи в празника.
Председателят на БТС Алексей Стоев поздрави туристите на върха и бяха поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов. И тази година в томбола за покорителите на 10-те планински първенци имаше печеливши кюстендилци. Празникът продължи с хора и песни пред хижа „Алеко".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов