Избрани Новини

Благоевград отбеляза 92 години от гибелта на Тодор Александров

С ритуал по полагане на цветя и минута мълчание почетоха революционера

С ритуал по полагане на цветя и минута мълчание благоевградската общественост отбеляза 92 години от смъртта на войводата Тодор Александров.  На бюст-паметника на революционера, който се намира в градинката пред Съдебна палата, цветя положиха заместник-кметът по икономика и финанси на община Благоевград Иво Николов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-областният управител Асим Адемов, Георги Васев, председател на ВМРО – Благоевград, представители на различни институции, общественици и граждани.

Историкът Иван Стоянов припомни част от живота и делото на българския революционер. Цоня Кръстева от ВМРО пък рецитира творбата на Пейо Яворов „Заточеници“, посветена на Тодор Александров.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на революционера са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот е убит на 31.08.1924 година. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)