Избрани Новини

Осем нови автомобила за гасене на пожари показа ЮЗДП

Четири пъти по-малко са засегнатите горски площи от пожари тази година на територията на предприятието

Четири пъти по-малко са засегнатите горски площи от пожари тази година на територията на Югозападното държавно предприятие в сравнение със същия период на 2015 г., при почти еднакъв брой на запалвания. Резултатът се дължи както на добрата организация на екипите, които до 30 минути след получаване на сигнал могат да достигнат до мястото на пожара, така и от направените сериозни инвестиции. Това каза днес зам.директорът на ЮЗДП инж. Димитър Димитров при представяне на нови осем противопожарни автомобила, оборудвани за първоначална намеса и локализиране на горски пожари.

Автомобилите са изключително ефективни за работа в трудно достъпни и пресечени горски терени. Резервоарът им е с вместимост до 500 литра, маркучът е дълъг 30 метра, а водният стълб достига до 30 м., обясни Димитров. С новите 8 автомобила, ЮЗДП вече разполага с общо 18 специализирани противопожарни коли. Вече са отремонтирани и шестте професионални противопожарни автомобила, предоставени от МВР. Очаква се доставка на два булдозера, които също ще бъдат използвани за гасене на горски пожари.

Югозападното държавно предприятие изгради собствена пожарна служба и наложи работещ модел за реакция при пожари, каза главен комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, който присъства на представянето на новата техника. Почти 100% от горските територии в границите на предприятието са обхванати от видеонаблюдение и това дава резултати, посочи той. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов