Избрани Новини

Брежанският кестен на гости в европарламента

Сдружение "Хора и традиции" ще го презентира

По покана на Момчил Ненков, член на Комисия по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, сдружение "Хора и традиции" участва в конференция „Намаляване на ефектите от промените в климата чрез географските означения и европейските схеми за качество”.
На 5 и 6 септември в Европейския парламент Момчил Неков и експерти ще подчертаят ролята и потенциала на географските означения в борбата с промяната на климата.
В конференцията ще участват Диего Канга Фано- директор за многостранни отношения и политика за качество, Главна Дирекция Земеделие и развитие на селските райони, Европейска Комисия, Паоло Де Кастро, Член на Комисия по земеделие и развие на селските региони, Координатор на Групата S&D, Десислава Димитрова, Координатор на Асоциацията на конвивиумите на Слоу Фуд в България, Мари Клото - Организация Евромонтана - Европейска асоциация за планинските региони.
За значението на георгафските означения, качествените продукти и техния положителен отпечатък върху промяната на климата ще се подчертае ролята на брежанския кестен като уникално местообитание и неговото съхраняване и развитие от Румяна Панова и Снежана Стоименова, за оценка и намаляване на емисиите от парникови газове на продукти с географски означения ще направи презентация Карло Малаволта, Регион Емилия-Романя, Италия.
Източно-балканската свиня ще представи Радостина Донева, председател на Асоциация за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня.
След конференцията, на 6 септемвриq на площада в Люксембург пред Европейския парламент ще се открият официално български щандове с традиционни храни и продукти с географски означения и потенциал за защита по Европейски схеми за качество с дегустация на български храни и продукти с географски означения и потенциал за защита по европейските схеми за качество; „Селски мол“ от Габровско, вино от български сорт от Сухиндол.
В програмата ще се включи и съставът за народно пеене към НЧ „Любен Каравелов - 1897“ - с. Куртово Конаре, общ. Стамболийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов