Избрани Новини

"Карандила" гостуваха тази вечер в Банско

Групата преплита джаза със сватбарските ритми

В Банско е прохладно точно толкова, колкото да ти е приятно. Страстите се разпалват само от местната бохема, пикантните гозби и руйното вино, както и от тълпите музиканти, които се „изсипват” там целогодишно.

На 3-ти и 4-ти септември на централния площад в града врати „отвори” ежегодният фестивал „Бохеми” и организаторите са поканили едни от най-колоритните изпълнители на Балканите. Към Дино Мерлин, MAGNIFICO, тръбачите на Кристиян Азирович, както и бургазлиите с руски жилки „Алкохол Джаззз Оркестър” се присъединяват и духовият оркестър „Карандила”.

Духовият оркестър „Карандила” идват от Сливен и носят името на старопланинската местност Карандила. В стила на групата се преплитат изкусно разнообразни елементи от джаза с типичната за района „сватбарска традиция”, но се усеща и съвременното влияние на т. нар. „уърлд” музика. Броят на музикантите е десет, което гарантира внушително присъствие на сцената. Ще чуем (и видим)  класически балкански брас бенд с с репертоар, съставен от традиционни и съвременни интерпретации на балкански и глобални хитове.

 "Карандила" започват своето музикално приключение през 1994 г., но възход бележат в работата си по проекта „Циганско лято” и постигат истински триумф на фестивала в Берлин Jazz Across The Border. Същата година издават и първият си албум – „Циганско лято: разкази за оцеляване”. Следват „Няма не искам, няма недей“ през 2000-та, „Революция“ – 2003-та и „Камилата Циклоп“ от 2005-та.

През годините групата се изявява в множество международни и балкански форуми, на сцената си партнират успешно с Иво Папазов – Ибряма, Милко Левиев, Горан Брегович и много др. Характерното за „Карандила” е, че правят съвременен прочит на ромската музикална традиция.

Подборът на музиканти никак не е случаен. Екипът на фестивала има амбицията да изгради собствен фундамент и традиция в организирането на балкански събития от този вид, където освен неравноделния ритъм участие „взимат” и характерните за областта ястия и силни напитки. Сочни плескавици, кюфтенца, разнообразна балканска селекция за любителите на скарата, за които ще се погрижи механа „Молерите”. Ще има плодови люти ракии, вина, бира и въобще всичко необходимо за горещата душа на нашенеца.

Подробности тук: https://www.facebook.com/Bohemiafest



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов