Избрани Новини

Почетоха паметта на загиналите преди 17 години при авария в Големо село

Освен шестимата загинали, десетина от изпратените на мястото да гасят и да обезвредят пожара са ранени

На днешната дата преди 17 години при авария  в склад за взривни материали в бобовдолското Големо село  загиват шестима полицаи и огнеборци. Днес пред паметната плоча в двора на Полицейското управление в Бобовдол,  близки и колеги почетоха паметта на шестимата  - мл. лейтенантите Иван Факирски, Венцислав Георгиев, Бисер Калистратов, Ивайло Иванов, Ивайло Парасков и капитан Крум Зарев, предаде БНР.  
Дошлите на поклонението си спомниха за трагедията, при която около 16 ч. на 4 септември 1999 година възниква пожар в цеха за взривни материали за минната промишленост на частната фирма "Лазарит", собственост на проф. Славчо Лазаров. Изпратеното звено пожарникари и полицаи започва изнасянето на сандъци с материали, при което избухват капсулдетонаротири, взривяват се над 5 тона тротил. Освен шестимата загинали, десетина от изпратените на мястото да гасят и да обезвредят пожара са ранени. Делото по взрива при Големо село продължава с доста перипетии 7-8 години. 
Резултатът е, че и собственикът на цеха проф.Лазаров, и четирима бивши директори ни мини "Бобов дол" са оправдани окончателно. Заключението е, че подразделението, изпратено да гаси в цеха, е действало неправилно. Трябвало е да се гаси от дистанция, а не да се влиза вътре и пожарникарите да бъдат обречени на гибел.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов