Избрани Новини

Укрепват свлачища в Пирин в района на ски зоната

Целта е да се спрат свличанията и да се гарантира безопасността на скиори и туристи

Австрийска фирма укрепва и санира откос /шкарпа/ край Писта №1 в Пирин планина в района на ски зона „Банско”, съобщава pirininfo.com. Целта е да се спрат свличанията в района и да се гарантира безопасността на скиори и туристи, които минават по трасето.

„Става въпрос за ски пътя, където периодично падат камъни. В момента сме направили ново инвестиционно предложение за съседен участък на този, който се укрепва в момента. Целта ни е да получим разрешение и за неговото укрепване, за да може експертите от Австрия да го направят, докато са тук”, уточни Иван Обрейков, който е маркетинг директор на фирмата-концесионер на ски зоната.

Новото инвестиционно предложение е за укрепване на шкарпа, която е в продължение на източната страна на Писта №1. На места има много стръмни и високи откоси, останали без растителност заради постоянната ерозия. Има надвиснали корени, както и натоварване по ръба от дърветата, което е риск за нови свличания. Предвижда се заглаждане на горния ръб на склона чрез отнемане на надвисналите земни маси и отстраняване на дърветата в ивица с широчина 6 метра.

Проектът осигурява покриване на площ от 3304 квадратни метра с анкерирана мрежа за камъни с допълнителна ерозионна защита чрез кокосова мрежа и евентуално сламено покритие. Ще се направи хидропосев с подходящи за мястото тревни смески. Ще се изгради и анкерирана подпорна стена с дължина 140 метра, за да се стабилизират увредените габиони в основата на откоса.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов