Избрани Новини

Община Гоце Делчев организира среща за санирането

Тя ще се проведе днес от 18 часа

Община Гоце Делчев ще проведе информационна среща за санирането и кани всички заинтересовани да присъстват. Тя ще се проведе на 8 септември (четвъртък) от 18.00 часа в заседателната зала на партерния етаж на кметството. Целта е да се информират гражданите за възможностите за повишаване на енергийната ефективност на многофамилните сгради, като се провокира мотивацията им за сдружаване и кандидатстване за финансиране. Съгласно направените през 2016 г. промени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради се разшири обхватът на допустимите за финансиране сгради. През 2017г. ще бъдат финансиране и панелните сгради с по-малко от 36 апартамента, както и тухлени (масивни) сгради, в които поне 60% от разгънатата застроена площ са жилищни апартаменти. За да отговарят на условията, тези кооперации трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г. Другото основно изискване е сградите да са на три или повече етажа, с минимум 6 (шест) самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

Финансирането на малките блокове, кооперации и други допустими жилищни сгради може да започне едва през 2017 г. след като са сключени договорите за целево финансиране и след като бъдат приключени дейностите по всички сгради със сключени договори за целево финансиране през 2015 г., както и при наличен финансов ресурс по програмата.

Поради това, че община Гоце Делчев е допустим бенефициент по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020, освен по Националната програма за енергийна ефективност, част от сградите в града ще могат да получат финансиране за саниране и по европейската оперативна програма. Изискванията за това кои сгради могат да кандидатстват по тази програма са идентични с изискванията на Националната програма, като тук дори има и още по-ниски изисквания – допустими за финансиране са многофамилни тухлените (масивни) жилищни сгради които са с минимум два самостоятелни обекта/апартамента/жилища, и принадлежат на повече от един собственик.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов