Избрани Новини

Пирин по-чист с 5 тона отпадъци

Приключи 19-тото традиционно почистване на защитени територии, организирано от екологично сдружение "За Земята“

На 6-ти септември приключи 19-тото традиционно почистване на защитени територии, организирано от екологично сдружение „За Земята“, което тази година се проведе на територията на Национален парк "Пирин". Благодарение на едноседмичните задружни усилия на доброволци планината „олекна“ с поне 5 тона отпадъци. Акцията събра над 60 участници от цялата страна и на различна възраст – между 7 и 67 години, обединени от любовта към планината. Някои от тях идват на традиционното чистене всяка година, а други бяха за първи път.

Цяла седмица доброволците чистиха районите около хижа "Безбог" - заслон Тевно езеро – хижа "Каменица" (Беговица) и хижа "Пирин. Тази година част от времето участниците бяха разделени на 2 групи, за да се достигнат  и почистят повече места, като накрая всички се събраха на хижа "Пирин".  Част от чистения маршрут е почистван от доброволци през далечната вече 2003 г.

„Противно на наблюденията от предварителните обходи на маршрутите, където изглеждаше чисто, по време на акцията се натъкнахме на изненадващи количества боклук около хижите, на входните точки за парка, около лифтовете и на местата за отдих с пейки и огнища“ – разказват организаторите.

Според доброволците все по-голяма част от боклука, на който се натъкват, са пластмасови отпадъци – чашки и бъркалки, шишета, опаковки. А най-многобройни са мокрите кърпички, които вероятно повечето туристи смятат, че са разградими (всъщност мокрите кърпички са направени от памук, пластмаса и хартия и не се разграждат). Бяха открити и стари „сметища“ с дълбочина от няколко метра, от които „чистачите-археолози“ вадеха боклуци от ’70 и ’80 години.

Особеностите на ландшафта в Пирин правеха почистването много трудно – голяма част от боклуците бяха събирани от вътрешността на високия клек (вероятно изхвърляни през зимата, когато всичко е в сняг), под големи камъни и скали, по стръмни пътеки.  Боклуците се изнасяха с автомобили на парка и с камиони.

В началото на почистването на хижа "Безбог" групата се срещна с директора на НП Пирин Росен Баненски и служители на дирекцията, с които проведоха дискусия както за дългосрочно намаляване на отпадъците в парка, така и за промените в новия план за управление, регулирането на палаткуването, как се следи за нарушения на територията. Рейнджърите на парка, охраняващи района, подкрепяха и съпровождаха доброволците на всички хижи.

Екологично сдружение "За Земята" призовава всички любители на планините да прибират отпадъците си в раницата и да ги свалят долу, да не изхвърлят нищо в хижите, да ползват собствени съдове вместо пластмасови чашки и чинийки за еднократна употреба, да не изхвърлят мокри кърпички край пътеките и да приканват и спътниците си към по-отговорно поведение в планината.

Тази година почистването се подпомага и от проекта "Училище за устойчиво развитие и активизъм" на "За Земята" и "Приятели на Земята-  Европа". Кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП "Пирин", хижа "Пирин", хижа "Безбог", заслон Тевно езеро, хижа "Каменица", хижа "Демяница" и ROO'BAR!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов