Избрани Новини

Община Благоевград ще кандидатства с проект за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на депото

Регионалната система за управление на отпадъците ще обслужва общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Благоевград

Община Благоевград и кметът д-р Атанас Камбитов получиха абсолютна подкрепа от Общински съвет - Благоевград относно кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на депото за битови отпадъци край село Бучино. Предложението за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Благоевград , беше гласувано на извънредно заседание на Общински съвет. С предложението ще се кандидатства пред Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите.

Проектът гарантира, че всички постъпващи отпадъци ще могат да бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин. Основната му цел е изграждане на ефективен регионален модел за управление на отпадъците в регион Благоевград, осигуряващ екологосъобразното обезвреждане на количеството твърди битовите отпадъци, генерирани в региона и съответно до подобряване на управлението на отпадъците в общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево в съответствие с нормативните изисквания на Р България.

Предвидената за изграждане на регионалното депо площадка е разположена в подножието на източните склонове на Влахина планина, северозападно от с. Бело поле, непосредствено до пътя за с. Бучино, с обща площ 106 дка.

Обхватът на настоящия проект е за изпълнение на І-ви етап, включващ всички съоръжения и строително-монтажни работи, които съответстват на нормативите за започване на експлоатацията на обекта и издаване на „Комплексно разрешително” от съответния орган за „Приемна зона“, „Основна зона“, „Обслужваща зона“. Ще бъдат изградени и три клетки, както и допълнителни съоръжения.

Осъществяването на проекта е показател за успешно изпълнение на политиката в областта на околната среда. То е и крачка към прилагане съвременните изисквания за опазване на околната среда и подобряване на нейното състояние в сферата на управление на отпадъците в регион Благоевград.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е в размер на 16 000 000 лева.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов