Избрани Новини

Радостина Паньова: Изразявам емоциите си чрез песента

Певицата: С македонските песни се чуствам най-добре и смятам, че съм на правилния път!

Новият музикален албум "Моя истинска любов" на Радостина Паньова вече е в ръцете на феновете й. Поводът, родил това музикално бижу, е професионалният юбилей на талантливата певица - 10 години на професионална сцена.

Албумът включва 10 нови неиздавани песдни, изпяти от Радостина Паньова със завидно майсторство и силна емоция. Пет самостоятелни песни, три китки и две авторски композиции оформят облика на този нов музикален продукт - уникален подарък за всички ценители на българския фолклор!

Своята официална премиера албумът "Моя истинска любов" направи на живо на сцената на фестивала "Пирин Фолк 2016" в град Сандански, където Радостина Паньова беше специален гост в гала вечерта със самостоятелен концерт. Публиката чу някои от песните в новия албум, изпяти с истинска любов към народното творчество и към публиката.

Новият й албум беше и поводът за интервюто, което blagoevgradutre направи с Радостина Паньова.

Blagoevgradutre: Щастлива ли си чрез песните, които пееш?

Радостина Паньова: Щастлива съм, наистина. Аз обичам да изразявам емоциите си чрез песента. Не обичам много да говоря, обичам повече да пея. Хората знаят, че аз съм по-емоционална, но когато изляза на сцената и изпея песента, съм точно това, което съм аз.

Blagoevgradutre: Какви песни предпочиташ - бавните, бързите, баладите?

Радостина Паньова: За мен е важно песента да отговаря на моето душевно състояние. Обичам всяка една песен и когато песента е весела, естествено - предавам това настроение. Когато е по-тъжна, влагам повече емоция, но всяка песен се изпява според посланието на песента.

Blagoevgradutre: Даден текст може ли така да те запали, че да се замислиш за подходящата музика и върху изпълнението?

Радостина Паньова: Разбира се. Някои изпълнители, подготвяйки песен, първо записват музиката, след това текста. Други почват от текста, след това - музиката. За мен специално няма значение кое първо ще стане. За мен е важно песента да е хубава и когато чуеш музиката... Хайде да съм честна - ако имам самата музика, мога да вложа повече емоция и да почуствам това, което иска да ми каже тя, за да го изпея по точно определения начин, за да може текст и музика да съвпаднат и да се получи добра комбинация между тях.

Blagoevgradutre: Сигурна съм, че всички песни от новия ти албум "Моя истинска любов" са ти любими. Но все пак има ли някоя, която най-много ти лежи?

Радостина Паньова: Разбира се - "Скопие, Скопие". Една песен, която е за земетресението в Скопие. Тя е авторска песен на известния Никола Бадев Изключително съм щастлива, че неговите наследници ми предоставиха правата аз да изпея тази песен. Много ми лежи на сърцето, много емоция съм вложила, много чувство и мисля, че тя е една от най-скъпите за мен песни в албума ми.

Blagoevgradutre: Какво е за теб  фестивалът "Пирин фолк"?

Радостина Паньова: "Пирин Фолк" за мен е един много престижен фестивал. Аз съм участвала и като изпълнител в него, взимала съм и награда, но тази вечер /гала концерта в Сандански/ за мен бе по-специална, защото с нея отбелязвам 10 години на професионална сцена. Имах самостоятелен спетакъл с ансамбъл "Чинари" с микс от няколко мои нови песни от албума.

Blagoevgradutre: И ако трябва да споменем няколко моменти от твоята творческа професионална дейност, започвайки от училището в Широка лръка, кои ще са тези, с които се гордееш?

Радостина Паньова: Училището в Широка лъка на мен ми даде много. Изгради ме и като изпълнител, и като човек. Може би аз съм закърмена с музика. Постоянно в къщи се пееше, свиреше, но нищо нямаше да бъде същото, ако не бях завършила това училище и ако Господ, може би, не беше решил дза ме срещне с правилните хора, за да ми даде този шанс, който имам. Имам много запомнящи се приятни моменти в кариерата ми. Един от тях е дуетът ми с Нели Рангелова, срещата ми с Шабан Шаулич - запознахме се и ми каза, че за него съм най-добрата изпълнителка на тези песни. Имам още много-много такива приятни моменти, но най-важното е човек да бъде постоянен, да следва мечтите си и да не се отказва, защото за един музикант е важно също така да бъде спокоен, да бъде уравновесен, защото ние, хората на изкуството, понякога сме и доста припряни, искаме всичко да бъде тук и сега да се случва, така че е много важно в кариерата ти да бъдеш спокоен и да знаеш какво искаш да покажеш на публиката.Но това го може само човек, който има вече рутината, опита, професионализма и знае точно какво иска.

Blagoevgradutre: Други твои колеги не се ограничават само в една фолклорна област, записват и тракийска, и северняшка и т.н. Ти не го правиш, защо?

Радостина Паньова: Аз съм закърмена с тази музика. За мен един изпълнител трябва да си знае точното място. Аз съм най-силна в македонските песни. Не че не мога да изпълнявам и останалите стилове музика. Но когато си силен в едно нещо, ти трябва да го покажеш. И искам, когато хората чуят името ми, да знаят, че аз съм Радостина Паньова и съм изпълнителка най-вече, основно, на македонски песни. Тук се чуствам най-добре и смятам, че съм на правилния път!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)