Избрани Новини

Даниела Маринова : "Пирин Фолк 2016" за мен бе едно очаквано ново начало!"

Председателят на журналистическото жури: Фестивалът върви в правилната посока!

Две седмици след края на 24-тото издание на фестивала в град Сандански - "Пирин Фолк" - певци, музиканти, тестописци и, разбира се, феновете му, продължават да анализират показаното и да се готвят за следващото, юбилейно издание.

Това беше поводът за интервюто на blagoevgrad.utre.bg с Даниела Маринова, председател на журналистическото жури. Тя е дългогодишен музикален редактор в Радио Благоевград, водещ на емблематичното предаване "Неделен мегдан" и др. музикални програми, човекът, който работи за фестивала от началото му и е наясно с всички тенденции в развитието му.

Blagoevgrad.utre.bg: Г-жо Маринова, какво е най-общото ви впечатление от това издание на фестивала?

Даниела Маринова: Като човек, който работи вече над 20 години за фестивала "Пирин Фолк", мога да споделя - едно очаквано ново начало! Много дълго време очаквах това нещо да се случи, тъй като нещата малко се бяха размили и фестивалът загубваше лека-полека интереса на публиката. Но за радост тази година видях, че фестивалът ще има едно голямо бъдеще оттук нататък. Надявам се новите организатори да се постараят, както сега на това първо за тях издание се представиха великолепно, и вярвам нещата да тръгнат в тази добра посока.

Много добро представяне на изпълнителите! Регламентът ще бъде доуточнен, както се разбрахме с организаторите, тъй като сега имаше леко разминаване в това, което искат те и това, което им беше предложено от наследството, което получиха. Уверявам ви, че наистина ще бъде едно добро начало на "Пирин Фолк" в ръцете на новите организатори.

Blagoevgrad.utre.bg: Каква е оценката ви за представеното в Конкурса за авторска македонска песен?

Даниела Маринова: Това, което ни представиха авторите, се доближаваше много до моите лични представи за авторска песен на македонска основа. Имаше неща, за които можеше да се желае още, но като цяло песните, които бяха допуснати до конкурса, мисля, че бяха добри. Надявам се, че и двете журита - и журналистическото, и фестивалното, оцениха по право песните, които да бъдат наградени, тъй като наградените песни наистина го заслужаваха. Песента, която получи първа награда с автор Иван Йосифов, мисля, че беше най-близко до македонската песен и ще заживее свой живот в ефира на Радио Благоевград, със сигурност мога да кажа.

Blagoevgrad.utre.bg: Журналистическото жури отличи песента "Не изтривай, майко, сълзите ми". С какво ви впечатли тя?

Даниела Маринова: Това беше една от песните, които носеха македонското звучене в себе си. Тектът на Катя Ерменкова е много добър, получи се една добра съвкупност от музика, текст и изпълнение, което допадна на журналистическото жури и може би затова бяхме единодушни тази песен да спечели нашата награда. Тази песен също ще има дълъг живот.

Blagoevgrad.utre.bg: Единодушно ли беше мнението на журналистическото жури и за наградения изпълнител?

Даниела Маринова: Оказа се, че повечето от нас са гласували за Мария Гогушева. Трябва да спомена и Радко, който направи много добро изпълнение на "Зайди, зайди, ясно слънце". Но единодушно се насочихме към Мария Гогушева. Повече ни грабна тя по някакъв начин, може би не само с младостта си, а и със самото изпълнение, с присъствието си на сцената тя спечели нашата награда.

Blagoevgrad.utre.bg: Сред публиката на "Пирин Фолк" се чуха мнения, че македонските песни, изпълнявани от певци от другите фолклорни области на страната, не звучат така добре, не им лежат. Вашето мнение?

Даниела Маринова: Има нещо вярно в това, но някои от певците показаха, че - бидейки от други краища на страната - могат да пресъздадат нашия пирински фолклор. Имам предвид това, че наградата на слушателите на Радио Благоевград отиде при момче, което не е от нашия край - Иво Герасимов е от София, Иван Йосифов, копмозиторът, също е от София, но по някакъв начин покриха критериите за македонска народна песен и слушателите избраха точно нея да наградят. Мисля, че наистина имат право нашите слушатели, че както се изпълнява песен от нашия край, не може да бъде пресъздадена, но тяхното изпълнение и музика много се доближаваха до нашата и мисля, че с право получиха тази награда.

Blagoevgrad.utre.bg: Вашите препоръки за следващото издание на "Пирин Фолк"?

Даниела Маринова: Има какво още да се желае, но новите организатори са отворени към мнения и препоръки. А пожеланията ми са да преуспява "Пирин Фолк" и да се движи в тази правилна според мен посока, която организаторите вече са поели и да я отстояват, за да звучи хубавата мекедонска песен!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)