Избрани Новини

Благоевградските таксиджии са сред най-големите нарушители в бранша

Най-честите нарушения са превозване на пътници без необходимите документи

В Благоевград таксиметровите шофьори са сред най-големите нарушители в бранша, показват проверки, направени от Държавна агенция автомобилна администрация и МВР, информира БНТ. Най-честите нарушения са превозване на пътници без необходимите документи, липсата на удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил" и разрешително от общината за извършване на превоз. От Агенция "Автомобилна администрация" в Благоевград казаха, че за последните три месеца са глобени 33-ма таксиметрови шофьори. В Пловдив хората сигнализираха, че им се налага да се возят в автомобили, които не са добре почистени, а шофьорите отказват да включват касовите апарати.

При последните проверки са били са заловени трима шофьори, които са извършвали нерегламентиран превоз без необходимите разрешителни. Установяването на тези нарушители обаче е трудно, за да се провери такъв автомобил е необходимо, първо, той да бъде спрян от полицията.

Георги Ангелски, директор на ДАИ- Благоевград: „Снемат се показания от пътниците, важно е да се установили дали са заплатили за превоза. И след това ако се докаже, че е заплатил, тогава е налице обществен превоз и тогава контролните органи на "Автомобилна администрация" съставят акт".

Глобата за нерегламентиран превоз е 1 500 лв. и сваляне на регистрационните номера за срок от 6 месеца. Все по-малко са таксиметровите шофьори в Благоевград, които не включват касовите си апарати и отказват фискален бон на клиентите.

Славчо Малчев: Даваме я не винаги, но когато я поискат, няма проблем, бележка винаги се издава. А аз не мога да кача другия пътник, ако не издам бележка.

Борислав Маерков: Апаратът се пуска винаги, защото клиентите се сърдят, нормално, нали е за това.

Според клиентите в Пловдив обаче масово таксиметровите шофьори возят на завишени цени и качеството на услугата, която предлагат не е на необходимото ниво.

- Как бихте оценили услугата таксиметров превоз? „

- Надцененена - така смятам, някак си много пари за прекалено малко разстояние.

- Не ми харесват примерно автомобилите, повечето са доста стари, шофьорите пушат в колите си, понякога се държат грубо, не минават по маршрута, който сме избрали.

Според проверяващите високите глоби, които се налагат, са причина броят на нарушителите всяка година да намалява.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов