Избрани Новини

"Манекс сън" в топ 5 на животновъдите в България

Родното производство осигурява едва около 30% от местното търсене на свинско

Варненската фирма "Манекс сън" заема 4-то място в класацията на най-големите животновъди в България за 2014-а година, изготвена от специализираното издание на вестник "Kапитал" - "Земеделие и бизнес“.

Много свинско, малко по-малко пилешко и никакво телешко или агнешко. Това не е вид диета. Така изглежда топ 10 на най-големите компании в животновъдството през изминалата година, пише "Капитал".

Подредбата на база приходи е коренно различна от класациите на база субсидии в животновъдството, в които има само говедовъди и малко овцевъди. Или приходите отиват при свиневъдите и птицевъдите, а субсидиите - при говедовъдите и овцевъдите. Това, разбира се, не е изненада. Последните два сектора разчитат основно на подкрепа от страна на държавата, като са силно раздробени и зависими от всички последващи по веригата. На свой ред свиневъдството и птицевъдството са индустриални производства. Като такива не получават субсидии, като изключим сумата от по 25 млн. лв. на година за мерки, свързани с фуражите и водата при птиците и по-хуманното отношение при прасетата. От години се справят самостоятелно и имат основния принос за количествата произведено месо в страната.

Седем компании от топ 10 при животновъдите се занимават със свиневъдство. През последните 20 години то се срина около 3-4 пъти и сега с около 45 хил. свине майки осигурява около 30% от местното търсене на свинско. Въпреки че изпитва голям натиск от страна на вносителите от Холандия, Дания, Испания, има потенциал, като има проекти за разширение на съществуващи свинекомплекси.

Лидерът при свиневъдите и компания под номер 2 в класацията e "Свинекомплекс Брестак". Компанията майка на акционерното дружество е "Бони холдинг" АД. След него се нарежда "Манекс сън" в с. Слънчево. Свинекомплексът се намира на 20 км от град Варна и доставя свинско месо за месопреработватели и търговци. Според сайта на компанията в него се отглеждат около 30 хил. свине - датски хибриди за разплод, подрастващи и за угояване. Фирмата разполага със собствен фуражен завод и зърнобаза с капацитет 40 хил. тона. Компанията е собственост на Наско Манасиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)