Избрани Новини

Почетоха загиналите воини при Звегор

Бе отслужен помен пред паметника на загиналите на 15 и 16 септември 1944 година гвардейци от Първа гвардейска дружина

Днес бе отслужен помен пред паметника на загиналите на 15 и 16 септември 1944 година гвардейци от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк, който води бой с немците при с. Звегор на граничната полоса. Това са първите боеве с включването  на България в антихитлериската коалиция в заключителния етап на Втората световна война.

Граждани, запасни сержанти и офицери с техните семейства отдадоха почит пред паметния знак. Бяха поднесени цветя от Движение „Ние – жените“ с председател Здравка Чимева, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател Иван Петров и Биляна Карадокова, представител на РИМ – Благоевград.

Председателят на СОСЗР – Благоевград оз.подп. Иван Петров подчерта героизма на загиналите доброволци от Горна Джумая и припомни уроците от войната, които са тежки и кървави.

Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14-ти пехотен полк е водена от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете  на 15 и 16  септември 1944 година загиват 9 гвардейци и трима членове от полка. Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая /дн. Благоевград/ са документирани в дневника за бойните действия.

На 14-ти септември 1944 година горноджумайското гражданство изпраща с цветя доброволческата бригада, сред които и жени, всички на възраст от 17 до 23 години.

Гвардейците от Горна Джумая и 33 пехотен Свищовски полк, воден от полковник Станьо Петков  Пиперков, проявяват високо чувство за лична отговорност и героизъм. Те оставиха на нас и на следващите поколения своя завет  и саможертва.

Заупокойната молитвата бе  отслужена от свещеник Светослав Кючуков от черквата „Св. Николай“ в Благоевград. В молитвата бяха упоменати имената на загиналите гвардейци -  Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов,  Личо Иванов.

На 22 септември 2016 членовете на СОСЗР и Движение „Ние – жените“  ще поднесат цветя пред паметника на загиналите воини от Община Благоевград за обединението и независимостта на България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов