Избрани Новини

Проф. Иван Мирчев вече не е президент на ЮЗУ

До края на месеца длъжността трябва да бъде отменена

Основната причина ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. Борислав Юруков да свика днешното заседание на Общото събрание, е получено писмо от МОН, в кеото се препоръчва да бъде отменена създадената преди около година длъжност „президент“.

На 11-ти ноември миналата година бившият ректор проф. Иван Мирчев стана първият в историята на висшето училище президент. В писмото от образователното министерство се казва, че такава ръководна длъжност е в противоречие със Закона за висшето образование.

„Има ясно разписани правила. Органите за управление на университетите са определени в закона – общо събрание, академичен съвет и ректор, които се избират с 4 – годишен мандат. Уредените с измененията в правилника на ЮЗУ, статут и правомощия на президент, се смесват с тези на ректора.“

Срокът, който МОН е дал в препоръчителното писмо, да бъде отменена длъжноста, заемана от проф. Мирчев, е 30 септември.

Ректорът доц. Юруков:

„При неизпълнение на препоръките в посочения срок, министърът на образованието и науката прави предложение пред Националната агенция за оценяване и акредитация, за отнемане на акредитацията на висшето учебно заведение.“

Последваха емоционални дебати. Деканът на Стопанския факултет доц. Преслав Димитров заяви, че дължи много на проф. Мирчев, но в случая трябва да се изпълни препоръката на държавата, за да се избегнат правните санкции.

В крайна сметка предложението за отменяне на позицията „президент“ бе прието с мнозинство. В следващите дни ще бъде решено от академичния състав кой ще оглави комисиите, на които проф. Иван Мирчев бе председател до днес. На заседанието бяха гласувани и промени касаещи кандидатите за шефове на катедри. Бяха направени и предложения за правилата за кандидати за ректори, зам.-ректори и декани, но те не събраха необходимите гласове, съобщава БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов