Избрани Новини

В Благоевград православните църкви заклеймяват фундаментализма

Започна 9-та международна среща на православните центрове

За първи път православните църкви от Европа и Азия се обединяват и изричат на глас заплахата от "Ислямска държава". Религиозният фундаментализъм и гибелни култове са във фокуса на 9-та международна среща на православните центрове, чийто домакин е Благоевград. Форумът започва в Деня на независимостта, а залата за дискусии носи името „22 септември". Присъстват представители от почти всички православни църкви, с изключение на чешката, предаде БНР.

"Това е мрежа, която работи целогодишно", уточни Неврокопският митрополит Серафим. Той допълни, че на срещата са дошли и експерти от държавни институции, които се занимават конкретно с проблематиката на сектите и деструктивните култури. "Това е област, в която много ясно личи сътрудничеството и съработничеството между държавата и църквата", посочи още духовникът.

Някои от сектите крият своята същност зад друга дейност - като неправителствени и учебни центрове, но с времето могат да бъдат разпознати, алармират още от църковните структури. Необходимо е и с другите традиционни вероизповедания да се дискутират проблемите на фундаментализма, заяви още митрополит Серафим: "Това, което наричаме "Ислямска държава" не би трябвало да го свързваме само с принадлежност към исляма. Там има младежи, хора от Европа, кой знае с каква религиозна принадлежност. Но това е един екстремизъм, който е смъртно застрашаващ огромни общности от хора. Трябва да търсим начин да се съхраняваме, не егоистично всеки за себе си, а да търсим начин да бъдем в помощ на нащите ближни".  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов