Избрани Новини

Световният пробег за мир премина през Благоевград

Преминали са с факела на мира през повече от 150 държави

Община Благоевград се включи в международния лекоатлетически Световен пробег за мир. Спортисти и ученици преминаха, бягайки с огъня на мира, през Градската градина, ул. „Тодор Александров“, МОЛ „Ларго“, Централната поща и пристигнаха пред  „22-ри септември“, където бяха посрещнати и поздравени от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Там тя прие символично факела на мира от Дипаваджан Ренер, ръководител на международния екип от бегачи.  „За нас е чест, че Благоевград е част от Световния пробег за мир. Благодаря на всички организатори, всички участници. Мирът е нещото, което ни пази, което осигурява единство, единомислие, екипност, а това се постига чрез спорта. Спортувайте, не позволявайте на никого да ви каже, че не можете да се справите. Винаги следвайте мечтите си, така ще успеете. Изключителна гордост е за нас, че огънят е тук, ще ви очакваме в Благоевград и следващата година. Пожелавам късмет и успешно завършване на пробега“, каза в част от приветственото си слово заместник-кметът Христина Шопова. Дипаваджан Ренер благодари за посрещането в Благоевград и поздрави участниците. „Преминали сме с факела на мира през повече от 150 държави. Когато хората ни попитат кое е  най-хубавото нещо, което сме преживели, аз отговарям, че това е срещата с добрите хора. Повечето човешки същества искат да живеят в хармония и единство. Това би било много лесно, ако се чувстваме по-отговорни за мира“, каза Дипаваджан Ренер. Той връчи и сертификат на заместник-кмета Христина Шопова. В края на инициативата участниците си направиха обща снимка за спомен. Благоевград е последният град от България, през който огънят преминава тази година.

Световният пробег е международна щафета, която има за цел да насърчи съпричастността между народите и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. Провеждан вече трето десетилетие, в момента пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой (1931 – 2007), който вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. От 2005 до 2012 г. спортната проява се провежда като Световен пробег на хармонията.

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов