Избрани Новини

"Балканска черга 2016" събра българи, македонци и сърби

През тази година съставите са с 38 повече от миналата година

Близо 2000 участници се включиха в шестия международен фестивал „Балканска черга", който продължава трети ден в село Шишковци. През тази година съставите са с 38 повече от миналата година и има представители от цяла България, както и от Сърбия и Македония. Над 700 са децата участници.
Новото през тази година е конкурсът за рязане на дърва. Ще се режат големи трупи с еднакъв диаметър. Това ще става не със секири, а с машини. Друга промяна от миналата година е при народните борби. Този път участниците бяха разделени на професионалисти и аматьори. Също така  имаше и състезание по борба за деца до 14 години. През тази година показаха и как се пече ракия, но всеки, които искаше да я опита, трябваше да плати по 1 лв. на чашка. Имаше и конкурс за най-добра домашна ракия.

На 22 септември фестивалът бе открит с изложба-базар, последваха изложба на черги от региона на Краището, изложба и демонстрации на стари занаяти, изложба на картини и скулптури на студенти от НХА, изложба-базар на селскостопанска продукция от района, демонстрации на сръбска и българска скара и специалитети. От 14 часа гостите на събора се насладиха на фолклорна програма с участието на състави от България, Сърбия, Македония и др. В 17 часа имаше демонстрация - варене на ракия и конкурс за „Нaй-добра домашна ракия", а вечерта - концерт на Оркестър „Уникат" и Георги Жбантов.
Програмата вчера, 23 септември, продължи с фолклорна програма на състави от България, Сърбия и др. В 14 часа беше открита кулинарна изложба на тестени изделия, проведе се и конкурс „Зелника на Майстора", имаше изложба и демонстрации на стари занаяти. По-късно се проведоха демонстрации и състезание за най-сръчно рязане на дърва за огрев. Вечерта завърши с концерт на Здравко Мандаджиев. Ето и програмата за днес, 24 септември:

10.00 ч. Начало - фолклорна програма - състави от региона
12.30 ч. Изложба и демонстрации на стари занаяти
13.00 ч. Турнир - народни борби за агне - професионалисти и аматьори
18.00 ч. Закриване на фестивала



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов