Избрани Новини

В Левуново отбелязаха 100 години от построяването на храм "Св. Георги Победоносец"

Храмът е построен в почит на героите от Втора българска армия през Първата световна война

"Подвигът на Втора българска армия по време на Балканската война е пример за неустоимия български дух. Делото, което ген. Георги Тодоров пък подема, в посока опазване на родовата памет, надскача векове и достига с пълна сила до нас". Това заяви за Радио Благоевград заместник-командирът на Военно формирование 26 400 майор Спаневиков.

Част от военослужещите отдадоха почетен караул по повод 100 години от победните бойни действия на Втора българска армия, водени край санданското село Левуново. 

По повод празника на населеното място в православния храм „Св. Георги Победоносец“ бе отслужена тържествена литургия. Празничният ритуал бе воден от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Малко преди обед честванията се пренесоха пред паметника – чешма в центъра на Левуново, изграден от генерал Тодоров в чест на победните действия, станали преди век в района на селото. Почит към делото на храбрия български генерал и командваната от него армия, отдадоха и представители на местната и държавната власт, цялото ръководство на Община Сандански, депутати и родолюбиви българи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов