Избрани Новини

Децата сами трябва да изберат професията си

Парите

25-09-2016, 14:28

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гъбите хранят село Краище

Започва изплащането на парите за предадения, но неизплатен тютюн

По-добре се реализират на пазара на труда, избралите сами своя професионален път

Подрастващите сами трябва да се насочат към професията, с която искат да се занимават в бъдеще, каза за радио „Фокус“ инж. Евтимка Митева, бивш ръководител на центъра за кариерно развитие – Благоевград. Тя отбеляза, че когато детето бива оставено само да вземе решение за това, какво иска да работи и възрастните са просто консултанти, които да го напътстват в неговият път, те по-добре успяват да се реализират на пазара на труда.

"Тогава, когато детето трябва да даде отговор на родителските амбиции, се получава не добро стечение на обстоятелствата и много от подрастващите съжаляват за първата крачка, която са предприели“, уточни Митева. Тя допълни, че специалистите често пъти съветват учениците да не се отказват от мечтите си и сами да направят крачката към правилното решение в живота.

Митева допълни, че до ниво 7 – 8 клас децата зачитат основно мнението на родителите си за това каква професия да изберат, но в гимназиалният етап повечето от тях сами се насочват към това, с което искат да се занимават. Бившият ръководител на центъра за кариерно развитие – Благоевград посочи, че при избора на професия преобладаващи са тенденциите на пазара на труда и това, което се е наложило като обществено – актуална професия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов