Избрани Новини

Запасни офицери от Пиринско скочиха срещу македонския вандал

Искат да му се потърси наказателна отговорност

 

Да се потърси наказателна отговорност за "геройството" на македонския журналист Миленко Неделковски, който преди няколко дни поруга паметната плоча на загиналите български войни - 5200 души по време на битката от 12 до 30 септември 1916 г. на връх Каймак-Чалан, настояват от Областното ръководство на запасните офицери и сержанти в Пиринско, пише struma.bg.

Офицерите от запаса от Благоевград, Банско и Петрич в началото на лятото изкачиха върха и положиха цветя и венци на мястото, където са загинали нашите бойци през Първата световна война. Родолюбивите банскалии бяха направили погачи и жито за помен, които раздадоха след запалването на поклонните свещички на историческия връх, висок  2524 метра.Сред офицерите от резерва и запаса, изкачили тогава върха, бяха бившите полицейски шефове о.з. полк. Димитър Стоянов, о.з. полк. Иван Михайлов, о.з. полк. Константин Ушев, о.з. полк. Лозо Лазов, о.з. полк. Калин Грънчаров, о.з. подп. Никола Николов, о.з. подп. Любен Илиев, о.з. подп. Георги Траянов, о.з. кап. Митко Зрънчев - председател на дружество „Традиция“.
Те единодушно изразиха недоволството от липсата на подходящ паметник на връх Каймак-Чалан така, както сръбските власти са изградили голям параклис. Крайно време е официалните български власти да вземат адекватно културно-историческо решение и заедно с властите от Македония да изградят полагащия се исторически монумент в памет на загиналите бойци от Българската армия и бойците македонци, които са участвали в тази война на страната на Българската армия и са воювали тогава срещу сръбските и гръцките войски, смятат запасните офицери.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов