Избрани Новини

Над 700 ученици посрещнаха Симеон Сакскобургготски в Гоце Делчев

Бившият премиер направи дарения на два от социалните домове в града

Над 700 възпитаници на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев днес посрещнаха Симеон Сакскобургготски, който посети града по покана на кмета Владимир Москов и Елка Божикова - директор на елитната гимназия, която до 1944 година е носила неговото име. Бившият премиер бе посрещнат на входа на учебното заведение от градоначалника и заместниците му Богдан Боцев и Саид Иброш, председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев, както и от общински съветници.

ГостЪТ разгледа напълно обновената по проект гимназия, като чистосърдечно сподели: "Пътувал съм много из страната, но досега не бях виждал такова училище. В него наистина се усеща голямо уважение към традициите“, заяви Симеон Сакскобургготски. Той се запозна с уникални архивни документи - училищни дневници от началото на миналия век, водени от директорите. В тях са отбелязвани всички значими събития и тържества в училището, провеждани по различни поводи, включително и такива, свързани с царското семейство.

Особено вълнуващ за Сакскобургготски бе моментът да види реставрираното знаме на гимназията, на което е изобразен неговият детски лик. Находката бе открита случайно преди година, при освежаването на старото знаме на ПМГ „Яне Сандански“. Експертите установиха, че под горния слой има и втори. След направените реставрационни дейности се оказа, че това всъщност е автентичното знаме на училището от периода 1938-1944 г., когато то е носило името на Симеон II. Много емоционално премина и срещата на Симеон Сакскобургготски с абитуриентите от 12 “б“ клас. В разговора с младите хора гостът подчерта колко е важно за страната ни да е равноправен член на Европейския съюз и че сега това се оценява от много хора. Той призова своите събеседници където и да отидат, винаги да се завръщат в Родината. „Една от нашите големи общи цели с кмета г-н Москов е именно тази - да убеждаваме младите ни хора не само да се връщат в България, но да си идват именно тук - в родния град, където имаме нужда от добри специалисти“, заяви в подкрепа на думите на Симеон Сакскобурготски и директорката на училището Елка Божикова. От своя страна бившият премиер заяви, че кметът на община Гоце Делчев е един от най-успешните управници, които познава и призова зрелостниците да помислят и за реализация в структурите на местната власт. 

Симеон Сакскобургготски в рамките на посещението си днес в Гоце Делчев проведе среща и с представители на структуроопределящи предприятия в общината, на която присъства и ръководството на Сдружението на предприемачите регион Гоце Делчев. В приветствието си към присъстващите кметът Владимир Москов подчерта, че по време на премиерския мандат на госта са се случили няколко важни неща за развитието на района, сред които отварянето на КПП „Илинден“ на българо-гръцката граница, прехвърлянето на собствеността на бившата казарма към Общината и др. Председателят на Сдружението на предприемачите Бертрам Ролман изтъкна като основно предизвикателство пред фирмите в района конкуренцията за квалифицирана работна ръка. „Инвестиционен интерес има, но липсват кадри“, подчерта той. 

Голямата изненада на Симеон Сакскобурготски поднесе кметът Владимир Москов, който му подари уникална снимка от фонда на Общинския исторически музей, запечатала посрещането на неговия баща цар Борис III в Неврокоп през 30-те години на миналия век. 

По време на визитата си в Гоце Делчев, Симеон Сакскобургготски проведе и среща с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Гостът остана впечатлен и от обновения градски парк и от начина, по който той се поддържа. Преди посещението си в Гоце Делчев Симеон Сакскобургготски направи дарения на два от социалните домове в града, а именно - за деца и възрастни с увреждания.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)