Избрани Новини

Намаляват ранните бракове сред ромската общност

Животът

29-09-2016, 08:32

Снимка:

Амалипе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Данните са от анкета на „Амалипе” във Великотърновска област

Намаляват ранните бракове сред ромската общност във Великотърновска област. През 2009 г. случаите на ранно съжителство са осемнадесет, а миналата година – четири. Между две и три е средният брой на децата в ромските семейства, а средният брой на членовете в домакинствата са четири - пет, като 70 на сто от тях са съставени от деца и родители. Това сочат данните от анкетно проучване сред 477 лица на възраст 18 – 60 години в населените места Леденик, Водолей, Горна Оряховица, Златарица, Стражица, Виноград, Стамболово, Батак и Бяла черква. Изследването е извършено по проект „Ранните бракове – култура или злоупотреба”, който се реализира с европейско финансиране от Център „Амалипе” в партньорство с организации в Словения и Италия, съобщи Теодора Крумова от „Амалипе”. „Ромската общност върви по пътя от патриархалността към модерността, като все още големи слоеве имат традиционни семейни отношения, но делът на ромите с по-либерални и модерни нагласи се увеличава и вече преобладава. Най-консервативни са групите на калдарашите и бургуджиите, а най-отворени към съвременните нагласи са групите милет и рудари”, коментира Теодора Крумова.  
Съжителството между младите роми започва вече между 18 и 24 години. Единици са момичета под 14 години. Намаляват уредените от родителите бракове. Младите сами решават да живеят заедно, сочат още резултатите от изследването. „Нормализират се отношенията между мъжете и жените. Ако преди години се възприемаше, че жената трябва основно да се грижи за семейството, сега се приема, че и двамата имат споделена отговорност, което е признак за модернизацията в ромската общност”, каза Крумова.
Учебни часове по превенция на ранните бракове и агресията в училищата планират да проведат  през учебната година от „Амалипе”. Миналата година в дискусиите са били обхванати 1000 момичета и момчета от общността.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов