Избрани Новини

"Благоевград мези" обединява балканските народи на площад "Георги Измирлиев"

Мисия

29-09-2016, 20:40

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивалът на балканската скара гостува на Благоевград

Да замезим заедно в Благоевград!

Организатори на събитието са Румънеца и Енчев

Уникално четиридневно преживяване очаква десетки хиляди жители и гости на Благоевград, в рамките на един от най-мащабните балкански фестивали „Благоевград мези“. В сърцето на областния център на Пиринско ще пристигнат музикални звезди от България и съседни държави. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да чуят магическият глас на Валя Балканска, ще пеят с Бобан Здарвкович, както и ще пригласят на популярни хип-хоп звезди  като Спенс, СкандаУ, Cream, Скилър, играта и Лео и др. В програмата са включени и утвърдени музикални и танцови състави от Благоевград. Сред тях са емблемата на областния център Ансамбъл „Пирин“, Биг – Бенд – Благоевград, Камерна опера и детски фолклорни ансамбли.

"Искам да благодаря на участниците и организаторите за бързата стиковка между тях. Вярвам, че Благоевград ще се представи достойно. Ние очакваме фестивала с нетърпение, в  Благоевград. По идея на д-р Атанас Камбитов отдавна мислим за реализиране на Балкански фестивал. Сигурни сме, че ще имаме 4 дни, изпълнени с много положителни емоции“, коментира заместник-кметът Христина Шопова. 

В Благоевград са и най-добрите майстори на грила от Гърция, Сърбия, Македония, Румъния и България. Томболи, състезания по надяждане с кебапчета, образователни и спортни игри и концерти са само част от изненадите, които предстоят в рамките на Балканския фестивал, който стартира днес в Благоевград.

Официалното му откриване е тази вечер. Събитието, обединяващо балканските народи в Благоевград,  ще продължи до 2 октомври. В рамките на четири дни в Благоевград ще бъдат раздадени над 2000 награди, включително таблети. Активните участници в програмата всяка вечер ще печелят и по кашон вино, предвидени са и още много предметни награди.

Организатори на събитието са Румънеца и Енчев, които определят фестивала като един от най-успешните проекти в България. 

"Идеята за Балканския фестивал се роди през септември миналата година и се превърна в едно най-мащабните събития в България. Ние го наричаме „Най-мащабният Балкански безплатен фестивал. Само за 2016 година в рамките на месец и половина събрахме над 300 000 посетители. Използвам възможността да благодаря специално на кмета д-р Атанас Камбитов и на г-жа Шопова, на Биг Бенд – Благоевград, Ансамбъл „Пирин“, както и на всички културни институти в Благоевград, които ще се включат в програмата. Фестивалът е изключително различен във всеки един град. Различни са участниците, специалните идеи, с благотворителните каузи, с кулинарните участници. Програмата на фестивала се опитва да забавлява хора от различни възрастови групи“, коментира Георги Енчев.

Фестивалът е целодневен и ще стартира от 10:00 часа сутрин, като ще продължава до късно вечер. Всеки ден от 11:00 до 17:00 часа ще има безплатна програма за децата, различни игри, състезания, спортни занимания. Ще бъде обособена и арт работилница, където децата ще се състезават с есенни рисунки, ще има час на пиратите, в рамките на който малчуганите ще търсят скрити съкровища.

"Най-хубавото на фестивала е, че той  се опитва да провокира децата към нещо добро, да забавлява родителите им, да забавлява и младежите. Опитваме се да сме политематични и като музика, и като атракции.“, коментира още Георги Енчев. 

Всеки ден от 13:00 часа ще се провежда  турнир  по белот. От 15:00 часа ще има турнир по табла. В програмата са заложени и танцови обучения. Всеки ден между 18:00 часа ще има поредица от четири концерта, които ще представят творците на Благоевград. В неделя /2 октомври/, ще бъдат изиграни и два изключително интересни футболни двубоя. В 16:00 часа, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и отборът на Община Благоевград ще се изправят срещу „Отборът на сърцето“, в състав Румънеца и Енчев, Лео, Играта, СакнадУ, Skiller, Ice Cream и Дичо. Час преди  това ще има футболна среща между БГ звездите и футболни звезди от Благоевград.

Цялата програма на фестивала „Благоевград Мези“ е разделена на балкански принцип. "Специално сме заложили на големи имена. Първият ден ще бъде българска вечер. В нея ще вземат участие Валя Балканска и Ансамбъл „Родопи“, ще има шоу с гайди. В събота сръбската легенда Бобан Здравкович ще гостува на Благоевград, заедно с неговото участие, жителите и гостите на Благоевград ще чуят изпълнения на Йорданис Агапитос. В неделя Благоевград ще бъде хип-хп сцена, на която ще излязат Румънеца и Енчев, Лео, Играта, Сакнаду, Skiller, Ice Creamи благоевградския шоумен Боби Ваклинов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)