Избрани Новини

Охраняват гнезда на лешояди в Родопите

Бракониери крадат яйцата им

През месец август охранявахме гнезда на египетски лешояди в Източните Родопи. Българското дружество за защита на птиците там има природозащитен център, който се занимава с изкуствено подхранване на белоглавия и египетския лешояд, каза за радио "Фокус" Димитър Попов, председател на Българското дружество за защита на птиците – Гоце Делчев.

"Интересно е да се знае, че само 28 двойки египетски лешояди има в България, което означава, че ние имаме най-многобройна численост от целия Балкански полуостров, именно благодарение на грижите, които полагат доброволците на дружеството. Налага се т.нар. жива охрана, тъй като много хора крадат яйцата на тези птици и ги продават, т.е. това са бракониери. Също така тормозят малките и ако това се случи в момент, в който лешоядите отглеждат малките си е неприятно, защото птиците може да изоставят своите гнезда. Освен това следим и за успешните полети на малките от гнездото, тъй като ако те паднат, стават лесна плячка за хищници като чакали, лисици и вълци“, обясни Димитър Попов.

По думите му, повечето гнезда на египетските лешояди тази година са били с по едно малко. "Гнездото, което охранявах аз, имаше две малки. Успях да видя първия полет на едно от малките, който беше успешен. Второто малко също по-късно е излетяло от гнездото си. И това е засега статистиката. Да се надяваме, че тя ще върви към увеличаване на популацията на този изключително рядък вид.", прибави Попов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)