Избрани Новини

Старчета-магарета се сдобиха с дом в Баничан

Резерватът е реализиран по проект на сдружение "Ветеринари в действие"

Уникален за страната ни резерват за магарета отвори официално врати в гоцеделчевското село Баничан, съобщават от общината. На откриването присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник-кметовете Богдан Боцев и Саид Иброш и общински съветници.

Резерватът е реализиран по проект на сдружение "Ветеринари в действие" с подкрепата на община Гоце Делчев. Инвестиционното намерение е заявено в общината през 2014 г. от сдружението, като още през същата година са проведени необходимите проучвания на имотите, подготвени са преписки и са приети необходимите по закон решения на Общински съвет – Гоце Делчев.

В края на 2014-та година община Гоце Делчев проведе процедура за отдаване под наем, след която Сдружение „Ветеринари в действие“ е наело 11 имота с обща площ от около 176 дка. След това са проведени и процедури за продажба на общински имоти, като сдружението е закупило 10 имота с обща площ от 32 дка.

Сега Резерватът за магарета се простира на площ от 200 дка и в него вече са настанени първите 17 обитатели. Това са магарета на повече от 20 години и заради възрастта си вече не могат да служат на стопаните си, но на това място ще изживеят спокойно старините си.

По-важната цел на този проект обаче е, че се оказва ценна помощ на собствениците на магарета в целия регион – да полагат за тях грижи така, че животните да бъдат здрави и в добра физическа форма възможно най-дълго време. Към момента ветеринарните лекари на сдружението са обхванали 200 магарета от 12 населени места в региона, за които полагат грижи съвместно със собствениците им.

„Това е наистина иновативен и социален проект, който реализираме в община Гоце Делчев“ каза кметът Владимир Москов и благодари на инвеститорите за интереса към нашия район и затова, че помагат на много от хората в селата с грижи за техните животни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)