Избрани Новини

Благоевград отбелязва 104 години от Освобождението на Горна Джумая

Очаква ни целодневна тържествена програма

Община Благоевград ще отбележи 104 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата празнична програма. Честванията по повод годишнината ще бъдат през целия ден на 5 октомври. Празничният ден ще започне от 10.30 часа с издигане на националния флаг на пл. “Георги Измирлиев”, след което ще бъдат положени цветя, в знак на признателност, пред паметника на Георги Измирлиев - Македончето. В 11:00 часа благоевградската общественост ще се поклони пред паметта на загиналите по време на освободителните действия, с полагане на венци на паметника на Македоно – Одринското опълчение на площад “Мите Марков”. Непосредствено след това ще бъде извършена заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите за Освобождението в църквата „Въведение Богородично“.  В 12:00 часа на площад „Македония“ ще бъде открито изложението „Подкрепяме българското“, чиято цел е да се покаже, че в България се произвеждат все повече и по-качествени продукти.

Началото на втората част от празничната програма за 5 октомври ще бъде дадено в 17:00 часа, когато ще бъде открита Международна конференция „Първата Световна война и България през 1916 година“. Тя ще се проведе в зала „22 септември“, като в рамките й ще бъдат дискутирани теми като – „Горещото лято" на Балканите през 1916г“., войната на Македонския фронт през есента на 1916 г., военните действия на Добруджанския фронт, войната и обществото, както и войната на Балканите през 1916 г. във военната историография. Точно в 18:00 часа ще бъде открита и тържествена сесия на Общински съвет в ДТ „Никола Вапцаров“, където  доказали се благоевградчани бъдат удостоени с приза „Личност на годината“. В 20:00 часа на площад „Георги Измирлиев“ ще започне празничен концерт на емблемата на Благоевград - Ансамбъл „Пирин“, които ще изпълнят богат музикален репертоар и ще разкрият красотата на българския фолклор. Непосредствено след това на сцената ще излязат  рокветераните от група „Арсенал“, водени от Йордан Янев.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов