Избрани Новини

Детската музикална школа в Благоевград с общ концерт

Поводът е 150-тата годишнина на читалище "Н.Вапцаров-1886"

Общ концерт ще поднесат на публиката в Благоевград настоящи и бивши възпитаници на детската музикална школа към Народно читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград, предаде БНР. Поводът е 150-тата годишнина на читалището. Концертът е на 6 октомври 2016г., от 18,30 часа, в салона на Народно читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград. Входът е свободен.

Повече от 60 години Детската музикална школа е школа за таланти. Създадена през 1954 година,  досега през репетиционните и концертните зали са преминали хиляди деца, докоснали се за първи път до изкуството именно в тази школа. Първите класове са по цигулка и акордеон, след това се разкриват класове и по флейта, цугтромбон, валдхорна, кларинет, народно пеене и кавал. За първи път е открит и клас по орган.

Днес в Детската музикална школа на читалището съществуват класове по пиано, китара, мандолина и цигулка. Мнозина от възпитаниците на школата продължават професионално да се занимават с музика и стават известни имена в класическата и популярната музика. Други избират преподавателската дейност, а някои и до днес са участници в художествените колективи на читалището като любители.

През 1992 година три преподавателки по пиано в школата - Павлина Тончева, Симона Генкова и Николина Кротева  дават идеята за провеждането на един уникален по рода си конкурс - „Нашите деца свирят Бах”.  Конкурсът е единствен по рода си не само в България, но и в Европа. Той става и международен - гостували са деца от Словакия, Украйна и Република Македония. В журито му влизат имена като Стефан Траянов, Иван Дреников, Лили Атанасова, Анжела Тошева, Йордан Гошев, Явор Димитров, Милчо Левиев, Виктор Чучков, Васил Казанджиев, Жак Люсие и други. Конкурсът има седем издания и в него вземат участие над 470 деца пианисти от 30 града на страната и чужбина. 

През 1993 започва връчването на Годишна музикална награда „ЧИТА” в Детската музикална школа и има за цел да поощрява постиженията и просперитета на децата ученици във всички класове на школата.

Възможност на една сцена да излязат бивши и настоящи възпитаници на школата дава концертът, организиран от читалището в четвъртък, от 18,30 часа, в салона на читалището. Ще участват  бившите възпитаници Марта Арнаудова, Ботьо Янчев, Юлиян Механджийски, Христо Златков, Гергана Стоянова, Иванка Коляшева, Вяра Карабельова, Ивета Иванова, Митко Каменов.

Заедно с тях на сцената ще бъдат и настоящите ученици на школата Лидия Драготинова, Вяра Тошева, Калина Паунска, Цветелина Ангелова и ученици от класа по цигулка и Китаро-мандолинен оркестър "Пирински звуци" с диригент Петьо Кръстев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов