Избрани Новини

Честваме 104 години от Освобождението на Благоевград

С тържествено биене на камбани и издигане на националния флаг започна празникът

С тържествено биене на църковни камбани и издигане на националния флаг на пл. „Георги Измирлиев“ започна отбелязването на 104 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България. Парад на бойни знамена и полагане на цветя пред паметника Георги Измирлиев-Македончето бяха първите празнични моменти от богатата програма по повод 5 октомври. Шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, премина през централната улица на Благоевград заедно с представители на всички учебни заведения, за да спре пред паметника на Македоно-Одринското опълчение на пл. „Мите Марков“.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец в знак на признателност към героите, дали живота си за свободата на Благоевград. Пред паметника на Македоно-Одринското опълчение се поклониха още заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, депутатът Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов и зам.областният Ана Бистричка, заместник-кметовете на Благоевград Иво Николов, Христина Шопова, Зорница Кралева, председателят на ОбС Радослав Тасков, подполковник Иван Иванов, представители на политически и културни институции, учебни заведения, общественици и граждани.

По традиция цветя бяха положени и на гроба на майор Иван Павлович Орлински - командир на руския боен отряд, освободил през 1878г. Горна Джумая и погребан в двора на църквата „Въведение Богородично“. Свещеници от благоевградския храм отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите в името на свободата на Благоевград.

Програмата по повод 5 октомври продължи с откриване на изложението „Подкрепяме българското“ на площад „Мекедония“. По традиция Общински съвет - Благоевград ще проведе тържествена сесия, на която ще бъдат връчен и приза „Личност на годината“. Началото е от 18.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Час преди това започва и Международна конференция „Първата световна война и България през 1916“, която ще се състои в зала „22 септември“. Тържествените мероприятия ще продължат с празничен концерт на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“ на площад „Георги Измирлиев“ от 20.00 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов