Избрани Новини

Банско празнува 104 години от Освобождението си

Денят на Банско започна с тържествена литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим

5 октомври 1912г.! Тържественият звън на камбаните оглася цялата котловина. Банско е свободно! В предисторията на тези събития горят върховните страдания и усилия на народа ни да отхвърли онова опасно по своите последици духовно и политическо робство, което би могло да затрие българската нация. И сега, когато всичко това е история и отдавна отшумяло, Банско заслужено отдава почит и уважение към мъжествения подвиг на хилядите знайни и незнайни герои.

Денят на Банско започна с тържествена литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим, дошъл специално в курортния град за честванията. Непосредствено след това обществеността в Банско се поклони пред паметта на загиналите по време на освободителните действия, с полагане на венци и цветя пред паметника „Банско помни героите”.  
За да почетат честването, в Банско бяха още кметът на община Разлог инж. Красимир Гечев, председателят на ОбС Разлог д-р Мария Копанарова-Тасева и заместник-областният управител Асим Адемов.

Празникът продължи със станалото традиционно и любимо за децата състезание „Детето риболовец без дрога”. Близо 200 участника опитаха своята слука, като на най-добрите сред тях бяха връчени грамоти лично от градоначалника.

В 18 часа, площад „Никола Вапцаров” посрещна пиринския славей Райна, която в компанията на местните танцови състави „Пиринско настроение” и „Бански фукли” ще забавлява жителите и гостите на града до тъмните часове.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)