Избрани Новини

Севдалина и Валентин Спасови: Подготвяме изненада!

Спасови: Когато една песен е сътворена от душа и сърце, тя става хит

Вече месец и половина отмина от фестивала "Пирин Фолк" в Сандански, но феновете му продължаватда се интересуват и питат за следващото издание. Междувременно разпитват и за любимците си, а сред тях, съвсем естествено, са творците семейство Севдалина и Валентин Спасови. Севдалина беше в състава на журито на фестивала и предизвика с появата си голяма радост сред нейните почитатели, които искаха да научат нещо повече за бъдещите планове на артистичното семейство.

Нека припомним, че Севдалина и Валенти Спасови  поставиха начало на творческата си дейност още през 1988г. по време на следването си в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.Те са едни от първите изпълнители и автори, които създават нова авторска музика на фолклорна основа. Творческият им стил се отличава със съвременно претворяване на народната музика предимно от Пиринския регион на България и нейното доближаване до светоусещането на съвременния българин чрез оригиналното вграждане на фолклорни елементи в шлагерната песен.
Севдалина и Валентин Спасови са автори и продуценти на 8 албума, които са издали досега. На фестивала „Пирин Фолк”/1993г./ са отличени едновременно с І и ІІ награда за авторските си песни „Сине,сине” и „Прекланям се пред тебе, майко”.

Blagoevgrad.utre.bg се срещна с тях.

Blagoevgrad.utre.bg: Как сте, над какво работите сега?

Севдалина: Ние живеем в малкото курортно градче Сапарева баня. Там всъщност се родиха и нашите хитове. Там енергията е по-различна от всякъде другаде. Там си почиваме, там и творим. Имаме нови проекти, не сме се отказали от работа и пътуваме на концерти - по-големи и по-грандиозни: на празници на градове, с ансамбли... Засега не готвим албум, не виждаме смисъл на този етап, но като отделни проекти сингъли - да! Ще има изненади от нашия син, но няма да издавам тайната.

Blagoevgrad.utre.bg: Как се почуствахте отново на "Пирин Фолк"?

Севдалина: Тук, на "Пирин Фолк" ми е много мило и вълнуващо!

Blagoevgrad.utre.bg: Как се създава песен-хит?

Севдалина: Не мога да кажа рецепта как се създава. Когато една песен е сътворена от душа и сърце, тя може би става хит. Ето, сега ние не можем да повторим успеха на "Сине, сине" и може би няма никога да го постигнем, защото тя си остава нашата визитка. И навсякъде хората ни свързват с нея.

Blagoevgrad.utre.bg: Какви са впечатленията ви от тазгодишния фестивал?

Севдалина: До миналата година имаше други организатори. Честно казано, през последните няколко години линията беше доста отклонена от интонационното звучене на песните, които трябваше да се явяват на този конкурс, имайки предвид, че трябва да имат македонско звучене. Това е и първоначалната идея, основите, които сме поставили. Сега беше заварено положение, но от догодина, мисля, няма да се допускат такива компромиси по отношение на текста, на музиката и най-вече да звучи интонационно характерният за този район. Това е "Пирин Фолк".

Валентин: Като композитор аз имам по-широк поглед върху нещата. Аз съм за хубавата песен. Тя ще си покаже горе-долу накъде да се върви. Наистина мотото на фестивала трябва да се спазва. Ако има регламент, трабва да се придържаш към него, но истината за мен е в хубавата песен. Това, което да остане ценно, да се хареса на публиката, да възпитава най-вече, а не както се случи в интонационната среда на България през последните години. Ние концертираме в страната, срещаме се с публиката, виждаме как се радва на хубавата песен и държиме на нея. Въпреки всички трудности има успехи и ги пожелаваме и на фестивала, и на всички творци да вървят в точната посока!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)