Избрани Новини

Историци и военни обсъдиха Първата световна война и България през 1916 година

В РИМ – Благоевград се проведе Международна научна конференция с участието на учени от София, Добрич, Тутракан, Видин и Перник

На 5 и 6 октомври 2016 г. в залите на РИМ – Благоевград се проведе Международна научна конференция на тема „Първата световна война и България през 1916 година“. Конференцията е част от общата инициатива на Военна академия "Георги С. Раковски", Институт за исторически изследвания – БАН, Институт за балканистика с център по тракология – БАН, „Военни клубове и военно-почивно дело"- МО, Македонски научен институт, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на възпитаниците на военните на нв училища, ШЗО и родолюбивото войнство и гражданство, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Военноисторическа комисия, Областна администрация – Добрич, Община Благоевград, Община Добрич, Община Тутракан, Регионален исторически музей – Добрич, Регионален исторически музей – Благоевград, Исторически музей – Тутракан.

Участие в конференцията взеха представителите на РИМ – Благоевград, РИМ-Видин, РИМ- Перник, Македонски научен институт – София и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Забележително беше участието на гостите от Унгария и Украйна – д-р Чаба Зьобьок и полк. Сергий Стужук, които обърнаха внимание на връзките на унгарските дипломати с ВМРО между двете световни войни и отразяването на Първата световна война в руската историография от 1920 г. до наши дни. Заседанията бяха изключително интересни и посетени от голям брой гости на музея, граждани, военни и учени.

Във времето между научните заседания във фоаето на Регионален исторически музей – Благоевград беше открита изложбата „Генерал-майор Константин Жостов – един достоен български офицер“. Изложбата показва материали и документи, принадлежали на началник-щаба на Българската армия по времето на Първата световна война. Незаслужено забравен в миналите години, генерал Жостов отново заема мястото си сред достойните български военни и политици. По време на представянето на изложбата от д-р Кирил Алексиев беше награден ученикът Георги Зайков, който е победител в ученическия конкурс, посветен на генерала. Наградата беше обявена от д-р Биляна Карадакова, която е организатор на конкурса.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов