Избрани Новини

Банскалии патриоти по стъпките на четите на Яворов, Чернопеев, Чаков и Вапцаров

Направиха колоездачен поход до Кавала по случай 104-годишнината от освобождението на Банско

За десета година ентусиастите от Алпийски спортен клуб на ветераните – Банско направиха колоездачен поход до Кавала. По случай 104 годишнината от освобождението на Банско 22 родолюбци от възрожденския град се включиха в обиколката.
През месец септември 1912 г. четата на Христо Чернопеев е в района на Банско с около 20 /двадесет/ четници. Научавайки за мобилизациятаq те приемат още годни мъже, които могат да носят оръжие и увеличават числеността на четата до осемдесет човека.
На 24 септември Христо Чернопеев заминава за България да вземе оръжие и среща четите на Михаил Чаков, Георги Занков и Асен Хадживасилев, които се присъединяват към него и четниците се увеличават до 140 човека.
На 5 октомвриq чувайки топовните гърмежи на българската армия, нарежда на група четници да завардят всички пътища към Мехомия и не позволяват никакъв турчин да излезе или да влезе в Банско. Към 10,30 ч. гръмва първата пушка. Тогава той влиза с четата в Банско и са посрещнати като български войници. Заобикаля участъка и загражда турския аскер в участъка, заема позиция за отбрана на селото. Вмесjо нападение от страна на турцитеq наблюдавайки от кулатаq вижда, че турците строят окопи около Мехомия. На 6 октомври вечерта в Банско влизат четите на Яворов и Йонко Вапцаров. На 7 сутринта в черквата "Св.Троица" освещават знамената, Яворов произнася реч и приветства банскалии със свободата с думите „От днес вие сте свободни – долу фесовете”.
На този ден куриери съобщават на четата, че за Разложко действа Втора девизия и че на 9 октомври ще атакуват Мехомия, като се предават на 15 октомври.
На 15 октомври Банско посреща генерал Ковачев. Задачите на четите на Чернопеев, Чанков, Яворов и Вапцаров и българската армия е да тръгнат на път на юг към Неврокоп, Драма и Кавала да разузнават за движението на турските войски и да прекъсват телефонните и телеграфни жици. Град Неврокоп е освободен също от четите и и за първи кмет е избран Яворов, който след назначаване на администрацията отново поема с четата си на юг към Драма.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов