Избрани Новини

Държавният архив в Кюстендил отваря врати

Инициативата е във връзка с празника на българските архивисти 10 октомври

Държавният архив в Кюстендил организира инициатива "Ден на отворените врати". Това съобщи началникът на архива в града Петър Шейков, цитиран от БНР. Той посочи, че инициативата е във връзка с празника на българските архивисти – 10 октомври. „През целия ден на тази дата ще отворим врати за всички желаещи да ни посетят, да разгледат архива и да се запознаят с нашата дейност“, каза Шейков. Той посочи, че ще бъдат показани архивохранилищата, ценни документи, видеодокументи, свързани с историята на региона, които досега не са били показвани. 

"Става въпрос за видеоленти от 1971-1973 година, които наскоро бяха дигитализирани", уточни Петър Шейков. Предстои да бъде връчена и награда за "Читател на годината". За тази година това е Михаил Николов - активен читател на архива и деятел на БЧК в града. 

„Българските архивисти са едни от първите със свой професионален празник. На 10 октомври 1951 година президиумът на Народното събрание с Указ 515 създава Архивно управление в състава на Министерството на вътрешните работи“, разказа Шейков.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)