Избрани Новини

"Вампир" връхлита Благоевград!

Благоевградския театър представя пиесата на Антон Страшимиров

"Вампир" на Антон Страшимиров подготви това лято Благоевградския театър "Н.Вапцаров". Усилено досега вървяха репетициите. Със смелата задача да постави това знаково за българската драматургия произведение се е захванала Маргарита Мачева. Тя е едва на 25, но вече привлече вниманието на театралните критици с представлението "Без зестра" по Островски, което беше реализирано на сцената на Русенския театър, както и със спектакъла "Майка" по "Васа Железнова" на М.Горки тази пролет в Пловдивския театър. Възпитаник е на проф. Пламен Марков, като дипломният й спектакъл "Кървава сватба" на Лорка е осъществен в родния й град Плевен.

Ето какво сподели младата режисьорка за работата си над "Вампир" пред blagoevgrad.utre.bg: "Пиесата съчетава най-различни елементи. От една страна - има предвидим принцип като постройка на конструкцията, тя е една трагедия. Заедно с това има много преплетени в нея елементи от вярванията на нашия народ. Също така много символистични елементи. Т.е., тя е един доста добър микс от различни стилове, които обаче не се бият помежду си, а всъщност създават трети образ на един съвсем различен свят, което е много интересно да се разгледа. В пиесата всъщност става дума за един много жесток свят, който на пръв поглед е построен на патриархални принципи, но заедно с това има и своите специфики, които авторът е вкарал в него. И всъщност темата е как да се  борим за личното си щастие в един жесток свят. Това е нещо, което винаги е актуално и затова смятам, че пиесата трябва да бъде поставена.

Това е драма на егоизма. Става дума за едни свирепи същества. Всеки един от персонажите се бори сам за себе си, на всяка цена и погазва всички останали.

"Вампир" е символ на свободата, но всъщност всички персонажи в пиесата са вампири и се борят за личата си свобода.

В постановката участват актьорите Лили Сучева, Кънчо Кънев, Илия Павлевчев, Албена Чобанова, Лъчезар Кацарски и Биляна Дилкова. Не ми беше трудно да ги избера, защото съм гледала постановки на благоевградския театър и съм впечатлена от актьорския състав. Благоевград има актьорите за тази пиеса. И това е една от причините да се спра точно на нея", допълва режисьорката на "Вампир" Маргарита Мачева.

Премиерата на "Вампир" ще бъде на 11 октомври от 19 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов