Избрани Новини

Шест тона бурени и храсти почистиха доброволци от старото гробище на Дупница

Доброволците почистиха гробовете в черковния двор

По инициатива на zadupnica.com вчера бяха почистени старите гробища на Дупница, където са погребани видни личности и общественици, допринесли за развитието на града. Гробището е публична общинска собственост, недействащо, а до гробовете, на практика, няма как да се стигне. Те са осквернени, изпочупени, не се знае коя надгробна плоча от кой гроб е, тъй като и свлачищният процес е спомогнал много от тях да пропаднат, липсват надписи с имена на покойници и техните снимки.

Група доброволци вчера се включиха в акцията по почистване от бурени и храсти в старото гробище. Беше изчистен входът на гробището, който не се виждаше от избуялата растителност и цялото стълбище, водещо до трите основни пътеки към големия гробищен парк, които бяха също обрасли и непроходими. Доброволците почистиха гробовете в черковния двор, където се намират костите на видни духовни лица, а и не само, също така и гробовете в старата част на гробището, където е погребан и първият командващ 7-ма пехотна Рилска дивизия генерал-майор Иван Радионов, Димитър Радев, спасител на Самарското знаме и гробът на последния български архиерей на Самоковска епархия Ефрем Митрополит Самоковски.

Над 6 тона бурени, храсти и отпадъци за около 5 ч. на 4 курса бяха почистени и извозени от доброволците  до сметището на Дупница. В кампанията се включиха родолюбци от „Патриоти Дупница"– Драгомир Кацаров, Кирил Кирилов, Кирил Чакъров, Стефан Цеков, Борислав Георгиев, Благовест Христов и граждани, който се отзоваха на призива.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов