Избрани Новини

Над 100 миньори от Бобов дол остават под земята

Възнагражденията на миньорите в рудник "Бабино" ще бъдат изплатени, ако бъде подписан споразумителен протокол

Възнагражденията на миньоритев рудник "Бабино" ще бъдат изплатени, ако бъде подписан споразумителен протокол, предаде БНТ. Това заявиха от ръководството на мината. Миньорите обаче не са съгласни и продължават да протестират. Вече близо 50 часа над 100 миньори от рудник "Бабино" остават под земята в знак на протест срещу нередовно изплащане на трудовите им възнаграждения, намаляване на заплатите и орязване на придобивки като храна и транспорт.

На повърхността протестират и колегите им от другите смени в рудника. Вчера собственикът на "Въгледобив Бобов дол" Христо Ковачки оттегли уведомлението си до енергийното министерство за закриване на рудника. Социалният министър Зорница Русинова пък увери, че в случай на масови съкращения ще се търси заетост на миньорите. Хората, които се събраха вчера на входа на галериите обаче, останаха там през цялата нощ и твърдят, че няма да си тръгнат, докато не бъдат изпълнени исканията им и колегите им не излязат на повърхността.

Камелия Георгиева - експерт: Искам да съобщя за решението, което взе ръководството на предприятието. А именно да изплати цялото възнаграждение за август в пълния му размер. На всички работници и служители от мини "Бобов дол" с изключение на тези от рудник "Бабино". Т. е. - техните възнаграждения те ще получат след подписване на споразумителен протокол - между нас като ръководство и техни представители и прекратяване на стачните действия. Беше предложено само за един месец, август месец, което не ги устройва колегите, искат заплатите за август и септември и ваучерите да се изплатят на куп. Искам да кажа, че ръководството е поело отговорността за снабдяване на хората долу с храна и вода.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов