Избрани Новини

Село се моли за водопровод

ВиК мрежата на село Раково е от 1964 год. с етернитови тръби

Аварирал преди 5 години водопровод оставя без вода граничното кюстендилско с. Раково, съобщи кметът Радойчо Анастасов. ВиК мрежата на селото е от 1964 год. с етернитови тръби. Тогава са направени 3 каптажа, изграден е и резервоар за 25 кубика вода, пише kmeta.bg.

Авария по водопровода обаче, която не може да бъде открита с години, обрича на сух режим селото. Водопроводът не е нито общински, нито на оператора „Кюстендилска вода“.

„Копали сме на ръка много пъти. От общината ни пращаха багер и техника да търсим повредата – но не я откриваме. Имаме пълното съдействие на общината в Невестино, но не можем да се справим. Трябват модерни чувствителни уреди по хидрология, за да хванат на кое точно място по 4-километровия водопровод има запушване или теч на водата и тя не стига до селото и до чешмите на хората“, представя тежката ВиК ситуация при тях наместникът Анастасов.

Алтернатива за тридесетината жители и идващите в родното си място земляци е над 100-годишната чешма до местния храм в Раково, която е от собствен извор. Някои от махалите обаче са доста отдалечени от нея. 92-годишната баба Стойна Иванова също мъкнела на ръка с кофи и туби от вековната чешма, за да си сготви, опере и мие покъщнината си, разказват местните.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов