Избрани Новини

Най-сладкият кестен в Европа събра стотици приятели и гости в Брежани

Кулинарна изложба с ястия с кестени, традиционни баници, питки, качамак възхити гостите

Седмият празник, посветен на брежанския кестен, разнесе благоухание на печени и варени кестени из цяла община Симитли, съобщи simitli.info. Стотици гости от цяла България дойдоха да опитат прословутия вкус на най-сладкия кестен в Европа. Кулинарна изложба с ястия с кестени, традиционни баници, питки, качамак и много други  даде възможност да се види съхранената автентична рецепта и кестенът показа за пореден път своето послание пред хората.
Ученици от гимназията в Симитли представиха за първи път домашно направено сладко от кестени и мед от прекрасния дар на Брежани.
На празника присъстваха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, депутатите Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, представител на Слоу фуудс, директорът на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли Таня Янкова, представители от Македония д-р Виолета Арсова и Зенил Стручни. Поздравителен адрес в Брежани получиха от евродепутата Момчил Ненков.
Румяна Панова, председателят на сдружение „Хора и Традиции“, направи равносметка за свършеното от сдружението за изминалата година. 30 брежански носии грейнаха върху 20 жени и 10 мъже на Седмия празник на брежанския кестен в село Брежани вследствие на проект за кестена, в който участваше сдружението, кулинарна книга бе издадена, както и картинна галерия. През изминалата година брежанският кестен беше представен и в Европейския парламент. Кестенът участва и в изложение на домашно приготвената храна в Торино, Италия. Кметът на Брежани Благой Стефанов изрази своето задоволство от това, че селото е притегателен център за толкова много хора, благодарение на кестена. Кметът Апостолов, без чиято подкрепа празникът нямаше да го има, поздрави брежанци. “Всички обичаме Брежани, макар и това да е най-младият празник в общината, ние обичаме този празник и нека още дълги години да го празнуваме“, каза в приветствието си Апостолов.
В концертната програма, която разигра брежанци и многобройните гости, се включиха брежанските баби, детската певческа група на Брежани. Ангелогласната брежанка Соня Ковачка, възпитаничка на НХГ Благоевград изправи публиката на крака. Представителен Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“ с ръководители Калина и Любомир Марянски демонстрира красотата на младостта на Симитли, а ансамбълът при КУД "Гоце Делчев" от гр. Делчево, Македония представи автентичната стара македонска сватба с песен, танц и ритуали. Мъжката фолклорна група „Веселие“ също зарадва празнуващите със своите песни.
Приемственост показаха ученици от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли, които пяха заедно с бабите от Симитли.  Гост на празника бе любимата Румяна Попова, която заедно с нейния оркестър на живо вдигна площада на хоро, а брежанци отново показаха, че са едни от най-игривите в община Симитли. Седмият празник на брежанския кестен нямаше как да премине и без присъствието на италианеца Маоро, който вече няколко години пече кестени по италианска технология и „събира“ очите на дошлите гости от близко и далеч. 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов