Избрани Новини

Новият Амундсен идва на Банско Филм Фест (видео)

Ще могат да се видят 110 филма от 30 страни и пет континента

Между 23 и 27 ноември в Банско ще стартира 16-то издание на световния форум за планинарска култура Банско Филм Фест. Най-големият и единствен фестивал на тази тематика в България ще предложи на публиката от България и чужбина едно уникално изживяване - 110 филма от 30 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове.

Blagoevgrad.utre.bg запита директора на фестивала Банско Филм Фест Петър Атанасов какво да очакват гостите и посетителите на феста. Ето какво съобщи той:

"Ще покажем всичко най-добро от световното планинарско кино, което е направено през последните две години. Освен това ще има някъде около десетина изключителни гости. Отново ще съберем в България елита на екстремните спортове, на алпинизма, на приключенията и пътешествията. Ще спомена само няколко имена. 

Георги Оусланд - това е човекът, който се смята за вторият Амундсен, един норвежец, най-големият полярен пътешественик и изследовател, който е направил такива неща в районите на двата полюса, че са влезли в историята и който в момента реализира един суперпроект с неговия френски приятел и колега Венсан Куярд. Двамата искат да преодолеят 20-те най-големи ледници на зелята в режим на пълна автономност, без каквато и да е странична помощ, разчитайки единствено на себе си.

Вторият е Ришард Павловски, един от най-големите съвременни алпинист, който има пет изкачвания на Еверест, някъде около 30 изкачвания на Конкагуа, най-високият връх на Южна Америка, толкова на Маккинли, изобщо един човек с невероятна кариера и постижения.

Идва също така една изключителна гостенка от Италия - Ана Лиза Чиурети. Тя е алпинистка и лекарка, която е работила дълго време в полевите болници, които се намират в подножието на Еверест, на 5 000м височина и на ледника Балторо в Каракорум /на почти същата височина/. Освен това миналата година тя беше доброволка по време на голямото земетресение в Непал, няколко месеца беше на първата линия в борбата с последиците от трусовете като лекар и просто като човек, който участва активно, трудейки се физически при разчистването на всички тези развалини в Катманду".

Интересни гости, впечатляващи филми и какво ли още не ни очаква на Банско Филм Фест!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов