Избрани Новини

Черквата "Св. Петка“ в Скребатно отново обедини християни и мюсюлмани

Животът

17-10-2016, 18:00

Снимка:

Сдружение "Ние, жените"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

На Петковден в Скребатно

Бисер Михайлов подари икона на църквата в Скребатно

Всяка година се събират на храмовия празник 14 октомври на среща-събор

Черквата „Св. Петка“ в гърменското село Скребатно отново обедини християни и мюсюлмани,  които се събират всяка година на храмовия празник 14 октомври на среща-събор.  През 2009 г. сдружение „Ние жените“ съвместно с будни българи поставиха началото на кампания за възстановяване на храма и провеждане на среща в дух на разбирателство, обединение, която за изминалите години се превърна в общ празник на приятелство и добруване.

„Благодаря на всички хора, които оставиха своите семейства и работа и дойдоха да почетат св. Петка тук в църквата в с. Скребатно, носещо нейното име…“ – това каза в проповедта си отец Георги, който  заедно  с отец Лазар отсужи света Литургия. На службата молитвено участваха и миряни от различни краища на Неврокопска епархия, както и група от Благоевград и региона, организирана от сдружение „Ние жените“ и Православен информационен център на Неврокопска св. Митрополия.

Специално за празника  в Скребатно бе и заместник областният управител на Благоевградска област Асим Адемов, председателят на Общинския съвет на Гърмен Екатерина Татанова, кметът на с. Скребатно Дани Пидева, кметът на с. Хвостяне Сейхан Ахмедов, общинските съветници Ибраим Джуркин и Верхат Ислямов, директорът на РИМ-Гоце Делчев Спаска Паскова,  председателят на сдружение „Ние жените“ Здравка Чимева, представители на Православния център, жените от с. Бачево с председател Райна Самарджиева, група от село Бараково с председателя на читалището Лалка Иванова, хора от селото и много гости.

След службата в храма местните жители бяха подготвили за гостите си братска трапеза с постен курбан и местни гозби. За втора поредна година жените показаха и своите умения в ръчно изработени плетива в чудесна изложба. След празника благоевградската група посети и Хаджидимовския манастир „Св. Вмчк. Георги“, където също бяха радушно приети и се помолиха пред чудотворната икона на „Св. Георги“.  Всички си тръгнаха одухотворени и впечатлени в очакване на следващия 14 октомври.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов