Избрани Новини

Православната църква отбелязва паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец

Светецът е небесния покровител на българския народ

На 19-ти октомври Православната църква отбелязва паметта на небесния покровител на българския народ – св. Йоан Рилски Чудотворец.

По традиция в навечерието на празника в основания от него манастир – Рилската св. обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина. А на самия 19-ти октомври се отслужва празнична света Литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, както и многобройните храмове, посветени на Рилския светец.

Преподобни Йоан Рилски се родил през 876 г. в с. Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син св. цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Йоан започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Йоан постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен.

Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения.

Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, св. Йоан възпитал у народа крепка вяра, нелицемерна любов и надежда в Бога.

Знаменателна е срещата на подвижника със св. цар Петър, който извървял повече от 120 километра, за да се види с рилския светец. Свети Йоан обаче отказал да се видят лично, но провел разговор с българския владетел.

Преди успението си св. Йоан се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото слово, което е останало от св. Йоан Рилски, е неговият Завет, който повече от 1000 г. служи като пътеводител на монаси, а и на всички нас.

Нетленните,благоуханни и чудотворни св. мощи на св. Йоан Рилски са положени за поклонение в храма на Рилската св. обител от дясната страна на централния иконостас.

Тази година се навършиха 1070 г. от успението на рилския светец.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов