Избрани Новини

С тържествена заря-проверка отпразнува свободата си Гоце Делчев

Тържествата започнаха с полагане на венци и цветя пред паметниците на Гоце Делчев и Пейо Яворов

С голям и тържествен празник община Гоце Делчев отбеляза 104-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Тържествата започнаха с полагане на венци и цветя пред паметниците на Гоце Делчев в село Попови ливади и Пейо Яворов в Градския парк, а по-късно пред паметната плоча на ген. Стилян Ковачев. Тържественото отбелязване на 104-та година от Освобождението на града продължи със заупокойна молитва и благодарствен молебен, отслужени от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев. Веднага след това, на тържествена церемония, бяха положени цветя в знак на признателност пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в града, на морената на първия кмет на гр. Неврокоп поетът Пейо Яворов и паметникd на поета-революционер Христо Ботев.

Празникът на Гоце Делчев уважи с присъствието си голяма част от ръководството на Българската армия в лицето на генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник началник на отбраната,  генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътни войски, бригаден генерал Валери Цолов,  началник на щаба на Сухопътни войски, бригаден генерал Данчо Дяков, съветник по сигурността на президента на Република България. Сред официалните гости бяха също Асим Адемов - заместник-областен управител на Благоевградска област, Василеос Гянопулос – кмет на община Като Неврокоп и Лефтерис Тамбуридис – заместник-кмет на Като Неврокоп.

За голямата тържественост на празника допринесоха военнослужещите от Военно формирование 26400 гр. Благоевград с командир подполковник Иван Иванов, както и Военния духов оркестър на Сухопътни войски. Именно те поведоха празничното шествие от площад „Гоце Делчев” по улица „Търговска”, в което се включиха всички гости, представители на местната власт, институциите, учебните заведения и гражданите.

След като шествието достигна до паметника на загиналите във войните на ул. „Александър Стамболийски”, започна и тържествената вечерна заря-проверка, в която се включи и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, който е родом от гр. Гоце Делчев. Стотици жители и гости на града наблюдаваха тържествената церемония. В своето приветствие към тях кметът на общината Владимир Москов припомни историческите събития от преди 104 години, когато е освободен Неврокоп. Той подчерта, че над 700 опълченци – героични синове на Неврокопския край са участвали в Македоно-Одринското опълчение за освобождението на своя роден край. „104-та годишнина от Освобождението на нашия град е повод да си припомним за героизма и жертвите, за талантливите български командири, за доброволците и за онзи невиждан, чутовен подем на един народ, който учудва света! Нека направим всичко възможно, за да живеем по-добре и обединени да преодолеем трудностите. Да съхраним у себе си родолюбието, патриотизма и взаимното уважение между всички жители на общината ”, призова в своето слово кметът на Гоце Делчев.

Празничната заря, последвала военния ритуал, озари небето над Гоце Делчев. След нея в Дома на културата се състоя и концерт, посветен на празника на града. В него участва студентски ансамбъл към катедра „Хореография“ при Югозападен университет „Неофит Рилски“ -Благоевград с ръководители проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров.

По повод празника на гр.Гоце Делчев поздравителни адреси пристигнаха от Президента на Република България Росен Плевнелиев, Щаба на отбраната на Република България, Мария Габриел – депутат в Европейския парламент, община Асеновград, община Банско, сдружение „Толерантност“, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Благоевград и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов