Избрани Новини

Единственото в България пътуващо читалище ще си сътрудничи с дупнишкото

Ще отбелязват важни чествания на значими дати и личности от военната ни история

Председателят на читалище "Ген. Г. Тодоров" подари на председателя на пътуващото читалище „Бащино огнище”, което гостува в Дупница по повод празника на града, книгите "Генералът-легенда", "Самуил-Самодържец български" и книгата "Акад. Георги Наджаков", съобщава zadupnitsa.com. Двете читалища, обединени от общата кауза да не позволяват историята ни да бъде забравена и пробуждане на родолюбието, и най-вече у младите поколения,  се споразумяха за бъдещо сътрудничество чрез отбелязване на важни чествания на значими дати и личности от военната ни история, както и сътрудничество в събирателската дейност.

От своя страна пътуващото читалище, в знак на уважение, подари на Стоян Ушатов, председател на местното читалище, книгите с военна насоченост "Знеполският апостол", "На знаменосеца", "Трикери", както и периодично издание на юбилеен лист, посветен на Борис Дрангов - военен педагог и офицер от българската армия , загинал за обединението на България.

Припомняме, че пътуващата експозиция бе разположена на площад „Свобода” и обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки има експонати, свързани с национално-освободителните ни борби и войните за териториално обединение. Зад всеки манекен се намират  таблет и мултимедия, чрез които любознателни дупничани имаха възможността да наблюдават кадри от култови български исторически филми, образователни текстове и картини. Изложени бяха и книги за историята на България, народни носии от различни краища и региони, автентични предмети от бита на българите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов