Избрани Новини

Меглена Кунева се срещна с директори на професионални гимназии от Кюстендилско

Министър Кунева: Започваме серия срещи за намиране на обществен консенсус за професионалното образование

"По същия начин, по който беше постигнат национален консенсус за новия Закон за предучилищното и училищното образование, сега трябва да постигнем обществено съгласие около необходимите промени в професионалното образование. С новата дирекция "Професионално образование" в МОН започваме серия срещи с ръководствата на професионалните гимназии, бизнеса и общините, за да може да се обединим върху работещи модели и план за развитие на професионалното образование и обучение". Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на среща с директорите на професионалните гимназии от област Кюстендил. На срещата присъстваха също областният управител Виктор Янев, заместникът му Силвия Велкова, както и представители на общината и браншовите организации в областта.

Министърът посочи, че тъй като професионалното образование е пряко свързано с динамиката на пазара на труда, а тя е твърде различна в различните области на страната, затова е необходимо да се търсят индивидуализирани подходи. Трябва да разпознаваме добрите пилотни проекти и да ги подкрепяме сега и веднага, вместо да чакаме общо решение за цялата страна. Като добре работещи подходи министър Кунева посочи дуалното образование по проект ДОМИНО и сега по ДОМИНО 2, както и създаването на образователно-индустриален борд в Тракийската икономическа зона.

По думите й общите предизвикателства пред всички професионални гимназии са демографската криза и липсата на ученици, несъвместимостта на пазара на труда в региона с предлаганите професии в гимназиите, преобладаващата теория за сметка на практиката в обучението, както и остарялото оборудване. Част от тези проблеми могат да бъдат решени в тясно сътрудничество и активното участие на бизнеса, посочи Кунева.

Сред обсъжданите теми бяха възможностите за създаване на платформи за сключване на договори с множество фирми за дуално обучение, адаптиране на учебните програми, гаранциите за бизнеса, за да инвестира в образование, начините за комуникация с бизнеса и необходимостта от нормативни реформи. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов