Избрани Новини

Поклонници посетиха Рилския манастир и Скрино

Хора от цялата страна почетоха големия светец на България Св.Йоан Рилски

В навечерието на 19 октомври, когато празнуваме паметта на Св. Йоан Рилски – небесният  покровител на българския народ, по традиция поклонници, организирани от Православния  информационен център на Неврокопската света митрополия, посетиха Рилската света обител.

Вечерта срещу празника в манастира се отслужва всенощно бдение. И тази година стотици миряни от страната и чужбина се събраха, за да почетат големия светец на България. Молитвено участие взе и Неврокопският митрополит Серафим. Службата бе водена от Браницкия епископ Григорий, викарий  на Софийския митрополит Неофит. В съслужение с него бяха Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ – БП, Негово Високопреподобие архимандрит Теоктист, представител на БПЦ при Московския и на цяла Русия патриарх и монасите от братството на Рилската света обител, а Богослужението бе благоукрасено от певците на двата клира.
На следващия празничен ден, както всяка година, се организира поклонническо пътуване от Православния център и до Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, който се намират край с. Скрино – родното село на Св. Йоан.
В манастира, където е приел монашество нашия небесен покровител, бяха дошли много гости от Благоеврад, Банско и цялата страна. Празничната света литургия отслужи отец Йоан, игумен на светата обител в съслужение с отец Антоний от столичния храм „Св. вмчк. Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър", отец Костадин Калайджиев, свещеник в цъквата „Св. Троица“ - Банско и отец Лука от братството на манастира.
В края на службата отец Йоан в проповедта си обърна внимание на покаянието в човешкия живот, като негов основен мотив, какъвто пример виждаме в светия живот на преподобния наш отец Йоан Рилски. Той призова да се прави разлика между истинския път на придобиване на Светия Дух и лъжливия път на различни лъжеучители, който не води към Христос.
След светата служба бе отслужен тържествен водосвет и приготвен празничен обяд за всички присъстващи, а духовната радост от съпреживяната богослужба и братско общуване на поклонническите пътувания ще ни топли дълго, споделиха поклонници..



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)