Избрани Новини

В МБАЛ-Разлог бе открит кабинет за мамографски изследвания

С новата апаратура работи висококвалифициран екип начело с д-р Емил Тончев

Ранната диагностика на заболяванията на млечната жлеза и в частност на рака на гърдата е от изключителна важност предвид голямата социална значимост на заболяването. Мамографията в рентгеновото отделение в болницата в Разлог позволява откриването на туморни образувания с малки размери. Диагностицирания в ранен стадий рак на гърдата е напълно лечим в голям процент от случаите. Препоръчително е жени на възраст 40-50 години да правят по 1 графия на две години, а след 50-годишна възраст ежегодно. Жените на възраст между 20 и 40 години могат да правят прегледи в ехографския кабинет на отделението по образна диагностика в МБАЛ-Разлог. При случаите на жени под 40-годишна възраст, с фамилна обремененост, е необходимо да се извършва профилактична мамография.
Откриването на мамографския кабинет съвпада с месеца за борба с онкозаболяванията на млечната жлеза и е дни преди празника на Разлог. То става с неоценимата помощ на екипа специалисти от болница Лозенец д-р Румен Кальонски, д-р Олга Златанова и рентгенов лаборант Албена Лилова, които присъстваха на събитието. Откриването бе уважено още от кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, зам.кмета по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, лекари от МБАЛ-Разлог.
Ракът на млечната жлеза е на първо място сред онкологичните заболявания при жените, като всяка година в България се диагностицират над 3 000 случая. С новата апаратура работи висококвалифициран екип, начело с д-р Емил Тончев-началник отделение по образна диагностика. Друг кадър е д-р Елена Рускова, специализирала в болница Токуда и с опит в диагностиката на заболяванията на млечната жлеза.
„Жените трябва да обръщат внимание на съхранението на здравето си и да предприемат профилактична мамография. Екипът, който работи в кабинета, както и в отделението по образна диагностика, е висококвалифициран и ще даде своя принос за опазване на здравето на всеки човек“ - каза д-р Емил Тончев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)