Избрани Новини

Нов микробус ще превозва лица с увреждания от община Гърмен

Две медицински сестри и психолог ще бъдат назначени на половин щат

Нов, функционален, и изключително полезен за ползване микробус , специализиран за хора с увреждания, е осигурен на община Гърмен от фирмата, която спечели  обществената поръчка за доставката - "Строй комплект инженеринг БГ" ЕООД, информира pirininfo.com. Община Гърмен сключи договор с фирмата изпълнител.
Специализираният микробус, осигуряващ  транспорт за хора с увреждания на територията на община Гърмен, е част от спечеления проект от администрацията по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.
Проектът е насочен за  директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”, приоритетна ос 2, „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното изключване". 
Чрез проекта на община Гърмен бе дадена възможност да осигурява и специализиран транспорт за ползващите услугите в „Общинския център” от всички населени места на територията на Гърменско.

Едно от най-важните за изпълнение условия бе именно доставка на чисто нов микробус на дизелово гориво с 8+1 места и цена до 70 000 лева.
В средата на месец юни кметът на община Гърмен Минка Капитанова подписа договор с Министерството на труда и социалната политика за изпълнение на проект по ОП ”Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, който осигурява на община Гърмен още 499 704 лв. за социални дейности. Средствата вече се влагат за създаването на „Общински център за почасово предоставяне на социални услуги за хора в неравностойно положение". Продължителността за изпълнение на проекта е 20 месеца, а срокът за предоставяне на социалните услуги е 18 месеца.
"Чрез проекта ще се създадат условия за ефективно упражняване на правото на независимост и социално включване, като се намали и рискът от зависимост от институционален тип грижи. Чрез реализирането му ще бъдат предоставени интегрирани услуги за хората с невъзможност за самообслужване и за хората с увреждания, като ще се съчетават комплексни действия в посока осигуряване на дългосрочна грижа, включително и социални здравни услуги в общността или в домашна среда”,  коментира  кметът на Гърмен Минка Капитанова.  Нуждаещите се ще могат да се възползват и от услугите на две медицински сестри и психолог, които ще бъдат назначени на половин щат.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов